Педијатри: Пад имунизације дјеце на морбиле,ризик за епидемију

Танјуг
Foto: Илустрација

НОВИ САД - Удружење педијатара Србије упозорило је данас да  смањење стопе обухвата дјеце обавезном вакцинацијом током пандемије ковид-19 може имати далеко веће посљедице потенцијалне епидемије морбила у нашој земљи и апелује на родитеље да не оклијевају са обавезном имунизацијом.

Како наводе, према последњим подацима стопа обавезне вакцинације против морбила у Србији опала је за 25-30 одсто, чиме, указују, дјеца могу постати највећа "колатерална" штета ковид-19 пандемије.

Зато истичу, постоји озбиљан ризик да након или током епидемије ковид -19 наша земља има епидемију морбила и да ће посебну опасност представљати отварање вртића и школа у пуном обиму.

Како кажу, то би био трагичан пораз јавног здравства и медицинске струке у Србији и недопустива регресија.

"Имајући у виду да је стопа имунизације била у опадању и последњих неколико година прије актуелне пандемије, стање је близу алармантног, како га је означила и Свјетска здравствена организација", наводи се у саопштењу.

Подсјећају и да је, захваљујући вакцинацији број смрти у свијету усљед морбила, од 2000. до 2018. године глобално смањен за 73 одсто, те наводе податке СЗО да је вакцина у том периоду, против морбила превенирала 23,2 милиона смрти дјеце у свијету.

Удружење педијатара Србије снажно заговара континуитет вакциналне рутине, те апелује на родитеље да не оклевају са обавезном имунизацијом, каже се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана