Павловић: Опозиција крива за неуспјех преговора

Танјуг
Foto: Скриншот

БЕОГРАД - Шеф посланичке групе “Ми - Глас из народа” Бранко Павловић изјавио је данас да је та посланичка група подржала захтјев Србије против насиља, Нове ДСС и ПОКС-а да београдски и локални избори буду у исто вријеме, 2. јуна, али да за неуспјех преговора криви опозицију.

“Ми уопште не делимо њихово мишљење да је реч о разликама које  морају довести до поделе, али врло оштро осуђујемо њихово данашње напуштање седнице зато што немају убедљиву аргументацију. Власт има врло убедљиву аргументацију, да не може да мења закон продужавањем рока за локалне изборе”, рекао је Павловић на конференцији за медије у холу Скупштине Србије. 

Он је нагласио да нема добрих рјешења и да сматра да је тачно образложење владајуће партије да би се удовољавањем захтјева опозиције отворила Пандорина кутија.

“Напустити разговор јер владајућа групација није прихватила нешто, за шта има озбиљан темељ да не прихвати, је инсистирање на поделама у друштву које не постоје. То су политичке разлике, то не може да доведе до подела, а овај потез је заправо жеља да се поделе додатно продубе и додатно одржи атмосфера неповерења у изборни процес”, рекао је Павловић. 

Он је нагласио да се нада ће се опозиција вратити за преговарачки сто и наставити са разговорима и додао да није разумио ни зашто је данашњи састанак прекинут.

“Ово је пример како не треба да ради опозиција. Теза коју смо чули је да би владајућа групација могла партијски да захтева да челници у 66 општина поднесу оставке и тиме, без измене закона, дођу до тога да сви избори буду 2. јуна. То значи да владајућа странка ради оно што јој опозиција нареди. То нема нигде”, поручио је Павловић. 

Он је рекао да је концепт који је предложила председница Скупштине и владајућа групације о раду на спровођењу препорука ОДИХР био веома добар и додао да у спровођењу тих мјера треба да учествују сви. 

Посланик “Ми - Глас из народа” Јован Јанић рекао је да се та посланичка група надала да би састанак власти и опозиције могао да буде почетак нове странице у парламентарном животу Србије, али да на жалост, до договора није дошло.

“Морамо напоменути да је расправа кренула у добром правцу. Владајућа коалиција је показала спремност да изађе у сусрет захтевима опозиције, а разумни захтеви опозиције и њена спремност да разговара и да се дође до решења дали су прилику да се постигне договор. Гајимо наду да се у наредним данима може доћи до компромисног решења и смањивања тензија у друштву”, поручио је Јањић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана