Павић: Комшићеву посјету Косову посматрати у склопу тензија између НАТО-а и Русије

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Политиколог Александар Павић рекао је да је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић експонент западних центара моћи и да његову најављену посјету Косову и Метохији треба посматрати у склопу растућих тензија између НАТО-а и Русије.

Павић сматра да Комшићева најављена посјета Приштини има подршку барем једне западне амбасаде у Сарајеву и да то свакако није неки његов хир.

"Са растом тензија око Украјине, расту тензије и на Балкану од стране истих људи и истих западних центара моћи. Комшић је само њихов експонент. Ово сигурно није његов приватни пројекат или неки његов хир", рекао је Павић за "Спутњик".

Политолог из Бањалуке Војислав Савић рекао је да је ријеч о пробном балону и испитивању реакција Србије, Републике Српске и међународне заједнице.

"С обзиром да су реакције Србије и Српске очекиване, Комшићева намера срачуната је на провокацију", рекао је Савић.

Савић је указао да је Комшић политичар који каријеру гради на томе што је узурпирао мјесто хрватског члана Предсједништва БиХ и служи потребама и интересима политичког Сарајева, односно бошњачке политичке елите.

"Да би задржао ту позицију у будућности, он мора да ради такве ствари. Мора од себе да прави политичку жстарлетуж", рекао је Савић за "Спутњик".

Савић је нагласио да би једино што би Комшић постигао посјетом Приштини било погоршање односа између Сарајева и Србије.

"Са том посјетом Република Српска, а ни Хрвати из БиХ, не би имали ништа и доживио би осуду у региону као политичар чије понашање није достојно једног високог званичника", рекао је Савић.

Дипломата Зоран Миливојевић каже да евентуална Комшићева посјета Косову и Метохији неће имати утицаја на већ постојеће ставове Републике Српске и БиХ према независности самопроглашеног Косова и да је ријеч о политичком авантуризму једног члана Предсједништва БиХ.

"Међутим, уколико Комшић рачуна на то да има политичку будућност, а БиХ у октобру очекују избори, посета Косову и Метохији може му се обити о главу и уместо да му донесе симпатије, може да донесе осуду", оцијенио је Миливојевић.

Према његовим ријечима, то је у формално-политичком смислу индивидуални потез који никога у БиХ не обавезује да мијења став о Косову.

"Друга је ствар политика неке странке, али када је реч о БиХ као држави, његова посета не може да промени политику. Проблем је то што је он председавајући Председништва БиХ у ситуацији када формално представља БиХ, али је суштински не представља, јер за посету нема сагласност Председништва. Због тога се може третирати само као аутономни став", рекао је Миливојевић за "Спутњик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана