Патријарх:Вjеронаука предмет, за вjероучитеље стални посао

Танјуг
Foto: ГС

БЕОГРАД- Патријарх српски Порфирије, поводом двије деценије од враћања вjерске наставе у школе, коју похађа 450.000 ђака, указао је на два нериjешена питања - вjерска настава треба да буде предмет, а не наставни програм, а свих 2.010 вjероучитеља, из седам традиционалних вjерских заједница, мора имати ријешен статус - сталан посао.

 "Од тога какво ћемо решење наћи за ова нерешена питања, зависи не само оцена коју ћемо сами себи дати приликом неког следећег сусрета или јубијела, него у знатној мери и духовни профлл народа који живи и који ће овде живети у будућности", рекао је патријарх Порфирије на међународном експертском панелу посвећеном 20 година вјерске наставе у Србији, којем је присуствовао и министар просвјете Бранко Ружић.

Према ријечима патријарха, и овај јубилеј се као и сваки други може сагледати из три перспективе. Према његовим ријечима, прва је историјска, двије деценије су довољне за сагледавање околности и пређеног пута, затим кроз реално и критичко уважавање чињеница гдје је вјеронаука у погледу статуса предмета и његовог мјеста у систему наставе, од чега у доброј мјери произлази квалитет наставе, кадрови и друга питања.

Трећа перспектива подразумијева сагледавање будућности вјеронауке и шта би требало учинити да би она била квалитетнија и како не би опадао број полазника вјеронауке којих је данас 450.000, рекао је патријарх.

Говорио је и о значају тога да не постоји цензус односно одређено - 30 ђака за формирање група за организовање вјерске наставе. Патријарх је рекао да упутства о подизању цензуса, који није постојао у Закону из 2001. године, заједно са тим да је вјерска настава пречас, осми час и ли слично, довело до тога да сада има мање од 500.000 полазника вјеронауке, што до прије коју годину није био случај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана