Патријарху Порфирију уручена плакета Коларчеве задужбине

Срна
Патријарху Порфирију уручена плакета Коларчеве задужбине

БЕОГРАД - Његовој светости патријарху српском Порфирију уручена је специјална плакета Коларчеве задужбине за нарочито духовно старање за српску културу и умјетност изражену вишедеценијском љубављу према овој задужбини и њеним програмима.

На синоћњој свечаности, на којој је ова установа обиљежила крсну славу Аранђеловдан, 144 године постојања и 90 година од изградње зграде, признање је патријарху Порфирију уручио управник Задужбине Александар Пековић који је истакао да патријарх српски још од студентског доба често посјећује културне програме и дугогодишњи је пријатељ ове умјетничке куће.

На почетку свечаности патријарх Порфирије је преломио славски колач са Пековићем, након чега је у обраћању истакао да је задужбина израз љубави према Богу, али и бриге о свом народу, те да је Коларчева задужбина простор љубави, али и простор који служи српском народу, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

"Овај дом је подигнут да буде стециште, саборно место свих људи који се брину о ономе што је највредније у једном народу, а то је његова душа која се оваплоћује видљиво, опипљиво у различитим делима и производима који сви заједно чине културу", рекао је патријарх српски.

Патријарх Порфирије истакао је да култура има нераскидиву органску везу са душом и повезана је са духовношћу и оним што припада духовном простору човјековог постојања и да се реализује кроз видљиве производе, односно споменике културе од звука до слике и ријечи.

"У сваком случају култура је продукт култа. Живимо, а онда и стварамо, у зависности од тога какав је наш поглед на свет, односно у зависности од тога каква је наша вера. Ми знамо каква је вера нашег народа кроз векове. Знамо да смо том вером живели испреплетани, не само у додиру него истински испреплетани са људима који су другачије веровали", рекао је патријарх српски.

Српски патријарх указао је на појаву да различите институције имају своје славе, али да то није регулисано некаквим строгим правилима, па неки предсједник општине слави, а неки не.

"Ако постоји слава, она треба да буде установљена неким правилима и да не зависи од сваког ад хок или у датом тренутку од онога који управља администрацијом", истакао је патријарх Порфирије.

Плакете су уручене и министру културе Србије Маји Гојковић, историчару умјетности Оливеру Томићу, пијанисти Александру Маџару, док је доцент Факултета ликовне уметности Владимир Милановић добитник годишње награде Галерије Коларца за најбољу самосталну изложбу у сезони 2021/2022. "Карбон копи".

Плакету Коларчеве задужбине примили су Београдска филхармонија, као и друге државне институције и појединци, многи други добротвори, партнери, сарадници и спонзори.

Пековић је најавио темељно реновирање палате Коларчеве задужбине, те саопштио да се чувени клавир "Јулиус Блутнер", направљен 1932. године, на којем су свирали многи велики умјетници - Сергеј Прокофјев, Артур Рубинштајн, Николај Орлов, Никита Магалов, Клаудио Арау и други, поново налази у просторијама Коларца.

Задужбина Коларац пуни 144 године, а зграда је настала прије 90 година. Њен задужбинар Илија Милосављевић Коларац је сав свој иметак још тада поклонио народу Србије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана