Патријархова лекција из историје Црној Гори

Агенције
Патријархова лекција из историје Црној Гори

Након вишедневног буре у јавности око новог црногорског закона о вјероисповести, огласио се и српски патријарх Иринеј.

Подсјетимо, још док је најављен тај закон одмах је изазвао оштре полемике између оних који сматрају да је ријеч о озакоњавању отимања вишевијековне имовине СПЦ у Црној Гори и прогону српске цркве и оних који заступају страну неканонске црногорске православне цркве - чије тврдње су супротне.

У цјелокупну “расправу” укључио се и званични Ватикан који је, како су пренијели медији, упутио писмо патријарху СПЦ Иринеју, у ком је наведено да би закон у Црној Гори, ако се усвоји и прије него што се усвоји, морао да има подршку свих вјерских заједница у Црној Гори.

У међувремену, спорни закон је ушао у скупштинску процедуру и одмах је настао прави хаос у расправи, будући да је црногосрка политичка сцена дубоко подијељена.

Данас се огласио и патријарх СПЦ Иринеј који је изјавио да је Митрополија црногорско-приморска створила Црну Гору, а не обратно.

“Да није било митрополије, ко зна како би се развијао живот на тим просторима, она је водила тај народ у најкритичнијим временима”, рекао је Иринеј за “Курир”.

Упитан о Закону о слободи вјероисповести, којим се покушава отимање више од 650 православих храмова у Црној Гори, патријах каже: ““Ако имају иоле памети, треба да одустану од доношења тог закона. Надамо се и молимо да одустану и да наше светиње неће бити угрожене”.”

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана