Патријарх уручио орден породици постхумно одликованог историчара Мирковића

Срна
Патријарх уручио орден породици постхумно одликованог историчара Мирковића

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије уручио је данас Орден Светог деспота Стефана Лазаревића члановима породице постхумно одликованог историчара Јована Мирковића, дугогодишњег директора Спомен-подручја Јасеновац и кустоса-истраживача у Музеју жртава геноцида у Београду.

Уручујући високо црквено одликовање његовом сину Доротеју Мирковићу у Патријаршији у Београду, патријарх Порфирије је истакао да је Јован Мирковић истински био посвећен култури памћења и незаборављања, али у исто вријеме и праштања, објављено је на сајту СПЦ.

Високо одликовање додијељено је Мирковићу одлуком Светог Синода СПЦ на приједлог епископа пакрачко-славонског Јована за дјелатну љубав према светој мајци цркви нарочито показану истрајним свједочењем о страдању српског народа у трагичном времену, које је у својим књигама описао и отргао од заборава са јасном поруком да се тако нешто више никада и никоме не понови.

У име породице за одликовање је захвалио Мирковићев син, који је патријарху Порфирију уручио капитално дјело свога оца “Страдање Српске православне цркве у Независној Држави Хрватској”.

Свечаној додјели одликовања присуствовали су и супруга одликованог Кармела, епископ славонски Јован, шеф кабинета патријарха српског изабрани епископ марчански архимандрит Сава и директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана