Патријарх стипендисте даривао иконом Пресвете Богородице Пећке

Срна
Foto: Агенције

Његова светост патријарх српски Порфирије разговарао је данас у Пећкој патријаршији са 24 ученика и студента које стипендира путем Задужбине Симе Игуманова и Фонда "Привредник", те их даривао иконама Пресвете Богородице Пећке и новчаном помоћи од 200 евра.

Стипендисти су у разговору са патријархом српским Порфиријем захвалили свом покровитељу за љубав и очинску подршку и упознали га о својим великим успјесима, како на пољу образовања, тако и у свим другим сферама њиховог живота који се у многоме разликује од живота њихових вршњака у Шумадији, Војводини и широм свијета.

Патријарх је нагласио да је њихов подвиг и живот у енклавама и гетоима широм косовско-метохијске земље примјер за углед свим младим Србима гдје год да живе, наводећи и да ће наставити да их подржава, заједно са свим људима добре воље, објављено је на сајту СПЦ.

Патријарх Порфирије, као главни старатељ Задужбине Симе Игуманова и предсједник Фонда "Привредник", стипендира велики број ученика средњих школа и студената са Космета, а посебно брине о младим талентима из вишечланих породица, породица слабијег материјалног стања, као и породица чији чланови имају трајно или привремено смањене радне способности.

Сестринство манастира Пећке Патријаршије припремило је свечану трпезу за патријарха, архијереје, стипендисте и њихове поносне родитеље.

Образовање српског народа је започето у српским манастирима од Светог Саве и свих светих Немањића, а у вијековима отоманског ропства просвјета је храмовима и очувана.

Прву прилику за систематско образовање Црква је имала у српским земљама преко Саве и Дунава, гдје су српски митрополити и патријарси лично помагали школовање, оснивали школе, чак високог факултетског и универзитетског ранга, у Карловцима, Новом Саду, Сомбору, или су то чинили оснивајући фондације.

Данас, и као патријарх и као универзитетски професор, Његова светост Порфирије наставља ту свијетлу традицију као израз подстицаја, солидарности и међусобне подршке пре свега успешним и талентованим ученицима и студентима.

Патријарх Порфирије са посебном посвећеношћу и очинском љубављу брине о младим Србима на Косову и Метохији кроз давање стипендија и сваке друге помоћи која им је преко потребна.

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је јутрос, у присуству вјерног народа, Свету архијерејску литургију у древном манастиру - Пећкој патријаршији.

Патријарху српском саслуживали су преосвећени епископи рашко-призренски Теодосије, марчански Сава, јегарски Нектарије, топлички Петар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана