Патријарх служио литургију у Генералштабу поводом Ђурђевдана

Срна
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД- Његова светост патријарх српски Порфирије данас је у бесједи поводом Ђурђевдана, славе Генералштаба Војске Србије, истакао да је оно што је учинио Свети Георгије урадио и Свети кнез Лазар у име Срба.

Патријарх је навео да се у личности Светог Георгија сукобио "овај свет који лежи у злу и свет Царства Божијег, вечности и истине", пренио је црквени Радио "Слово љубве".

Његова светост је рекао да је оно што је учинио Свети Георгије, урадио и Свети кнез Лазар у име Срба и тиме пројавио у пракси оно што је утемељио Свети Сава као српски идентитет.

"А то је идентитет истине, правде, мира, љубави, вечности, вечнога живота Христовог. То је реалност и вредност којом треба да живимо овде и сада", истакао је патријарх Порфирије који је служио Свету архијерејску литургију у капели у Генералштабу.

Након што је освештао славски колач, патријарх Порфирије истакао је да су сви људи у Цркви један организам и једно тијело, те да љубав према ближњем и непријатеља претвара у брата.

"Сваки онај који мисли да може да учини велика дела сам по себи, независно од подршке осталих, на сваки начин, а пре свега молитвене подршке, у најмању руку - у заблуди је", напоменуо је патријарх српски.

Наводећи да човјек не зна зашто се многе ствари дешавају у њему и око њега, патријарх је истакао да се добра у животима људи дешавају управо због молитава њима непознатих особа.

Патријарху српском је саслуживао епископ нишки и војни Арсеније са свештенством при вјерској служби у Војсци Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана