Патријарх Порфирије: Заштитити баштину Српске православне цркве на Космету

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је потребно заштитити баштину Српске православне цркве /СПЦ/ на Косову и Метохији.

Патријарх Порфирије је, у разговору са представницима медија послије посјете манастиру Високи Дечани, рекао да су све светиње на Косову и Метохији, као што су Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница, Богородица Љевишка и друге, баштина Српске православне цркве.

"Ово су наше светиње. Оне припадају Српској православној цркви. Међутим, све што је духовно никада, ако је аутентично духовно, не ограничава се само на једног човека или на један народ", рекао је српски патријарх.

Према ријечима Његове светости, баш зато што је духовно, иако је српско, превазилази и по значају и по љепоти границе и постају светиње које су културна баштина цијелог свијета, па зато не треба да чуди што су ове светиње под заштитом Унеска, саопштено је из СПЦ.

"Отуда сви треба да уложимо напор, монаси то чине, Црква то чини, али и сви други чиниоци и на локалу и шире, али и глобално, да се овакве светиње заштите као културна баштина из 14. века, нешто што је људски род најузвишеније и најлепше могао да да и јесте дао у овим светињама", нагласио је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао да сви чиниоци, добронамјерни, треба да уложе напор не само да се чувају и очувају ове светиње, него да имају значај који су имале кроз историју.

"Значај за нас, јер јесу наше наслеђе, православно српско, али и за све друге људе", истакао је патријарх Порфирије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана