Патријарх Порфирије започео посјету епархијама

Srna
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је у поподневним часовима у манастир Милешеву, чиме је започео вишедневну посјету епархијама Милешевској, Захумско-херцеговачкој, Будимљанско-никшићкој и Митрополији црногорско-приморској.

Српског патријарха дочекао је Његово преосвештенство епископ милешевски Атанасије са многобројним вјерним народом Пријепоља и сусједних градова.

Свечаној доксологији присуствовали су преосвећени епископи жички Јустин, крушевачки Давид, тимочки Иларион, ваљевски Исихије, будимљанско-никшићки Методије и захумско-херцеговачки Димитрије.

Били су присутни и представници локалних власти, Војске Србије, Исламске заједнице Србије, јавних и установа из области културе, саопштено је из Српске православне цркве.

Српски патријарх боравиће до четвртка, 12. маја, у канонској посјети епархијама Милешевској, Захумско-херцеговачкој, Будимљанско-никшићкој и Митрополији црногорско-приморској.

Патријарх Порфирије ће сутра, како је раније најављено, од 8.30 часова, на 425. годину од спаљивања моштију Светог Саве, служити Свету архијерејску литургију у манастиру Милешеви, у којем су мошти првог архиепископа српског почивале 360 година.

Истог дана у 14.00 часова пред Храмом Светог великомученика Георгија на Гукама у Пљевљима патријарху ће бити приређен свечани дочек, а планирано је и освештање црквено-народног дома.

У 19.00 часова истог дана патријарх Порфирије ће стићи у Епископију захумско-херцеговачку, а свечани дочек и доксологија у његову част биће у Храму Преображења Господњег у Требињу, гдје ће у сриједу, 11. маја, од 9.00 часова, служити Свету архијерејску литургију.

Српски патријарх ће поводом 350 година од упокојења Светог Василија Острошког /1671-2021/ 11. маја, од 19.00 часова присуствовати празничној вечерњој служби са петохљебницом у манастиру Острог, а потом ће се обратити окупљеном вјерном народу.

Предвиђено је да у четвртак, 12. маја, када се молитвено прославља Острошки Чудотворац, Његова светост служи Свету архијерејску литургију у манастиру Острог са почетком у 8.00 часова, а истог дана од 18.00 часова предводиће Световасилијевску литију у Никшићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана