Патријарх Порфирије замолио да буде ослобођен митрополит Павле у Украјини

Танјуг
Патријарх Порфирије замолио да буде ослобођен митрополит Павле у Украјини

БЕОГРАД - Патријарх Порфирије упутио је данас свим поглаварима православних цркава, папи Фрањи, надбискупу кентерберијском Јустину Велблију, предсједнику Бискупске конференције ЕУ Рајнхарду Марксу, генералном секретару УН Антонију Гутерешу и бројним организацијама, да се заузму да митрополит вишгородски и чернобиљски Павле, игуман Кијево-печерске лавре, буде пуштен на слободу.

У писму поглавара СПЦ, поред осталог, стоји да је у временима великих, тешких и опасних историјских промјена, какво је очигледно и данашње, обавеза сваког правдољубовог човјека да, без обзира на то које је вјере, нације, ког идеолошког или политичког опредјељења, укаже на неправде које се чине према појединцима и њиховим елементарним људским правима, наводи се на сајту СПЦ.

- Такав пример је данас свакако његово висококпреосвештенство митрополит вишгородски и чернобилски господин Павле, кога је украјински суд сместио у затвор. Личностима и установама које познају стање у свету свакако је јасно да односна судска одлука не може бити и није заснована на било ком закону који важи у иоле правно уређеним државама - навео је Порфирије.

Он је додао да је та одлука, са једне стране, “плод тешке атмосфере у Украјини која гори у ратном пожару”, а са друге плод намјере актуелних власти да освоје Кијево-печерску лавру, једну од најзначајнијих светиња православног света у цјелини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана