Патријарх Порфирије: За јеванђељске вриједности борити се добротом и кроткошћу

Срна
Foto: гс

НОВИ САД - Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у бесједи након архијерејске литургије поводом Ђурђица, славе Града Новог Сада, да се за јеванђељске вриједности не треба борити мржњом или инатом, него добротом и кроткошћу.

 "Свети Георгије и кад је страдао, и кад је био прослављан, био је испуњен кроткошћу, миром и смирењем. И, какав је био свети Георгије такви су били бројни хришћански мученици кроз историју", навео је патријарх српски у новосадском Саборном храму гдје је началствовао литургијом, уз саслужење локалног свештенства.

 Патријарх Порфирије је подсјетио на светог Вукашина из Клепаца, који је страдао у концентрационом логору Јасеновцу за вријеме Другог свјетског рата.

 "Злотвор му откида један по један део тела, а Вукашин што је сиромашнији за део тела постаје све смиренији, све испуњенији љубављу и смиреним, кротким тихим гласом само понавља речи: жДијете, ти само ради свој посао!", рекао је патријарх Порфирије.

 У бесједи одржаној послије литургије патријарх је истакао, да данас, славећи светог Георгија никад и низашта не смијемо оставити своју православну вјеру, односно вјеру у Господа живога.

"И, ма колико ми слабашни били, а знамо ми то боље од свеколиких критизера, и ма колико падали, никад се не смемо одрећи јеванђељских вредности. Увек уз помоћ Божију, уз покајање и спознају свога пада, а онда и љубављу Божијом враћамо се јеванђељским правим вредностима, а тиме Богу и себи", рекао је патријарх српски Порфирије.

Он је нагласио да данашњи човјек који је везан за овај свијет, свијет без Бога, има другачији систем вриједности и другачије циљеве.

"Свијет, који је како се то каже антропоцентрично усмерен, свет у чијим темељима не лежи богочовек Христос, разликује се од оног система ком тежимо, а то је систем Јеванђеља, односно вредности које се откривају кроз заповести Божије", рекао је патријарх.

Према његовим ријечима, свијет који је антропоцентрично усмјерен има за циљ да све на себичан начин подреди само себи.

Његова светост патријарх српски Порфирије напоменуо је да је његова данашња посјета Новом Саду, повратак у очев дом, јер се у Новом Саду школовао, али деценијама у Саборном храму служио литургије поводом славе Ђурђица.

Патријарх српски Порфирије данас је био у првој званичној посјети Епархији бачкој од његовог устоличења.

Ђурђиц је установљен као слава Новог Сада 2006. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана