Патријарх Порфирије уручио орден Копривици

Срна
Патријарх Порфирије уручио орден Копривици

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије уручио је данас у Београду највише црквено одликовање - Орден Светог Саве генералном директору Радио-телевизије Војводине /РТВ/ Миодрагу Копривици и тој јавној медијској установи.

Патријарх Порфирије истакао је на свечаности у Патријаршијском двору
да је радостан јер је у прилици да изврши одлуку о одликовањима која је донијета још за вријеме служења патријарха Иринеја, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

Српски патријарх истакао је да је успјешна професионална каријера Копривице обиљежена не само изванредним резултатима у важним предузећима и установама која је водио, већ и сталним трудом да у свему буде заштићен интерес српске државе и народа, а нарочито СПЦ.

Патријарх Порфирије навео је да је у одређеном смислу РТВ пионир у свијету медија - и то не само у Србији, већ и на просторима бивше Југославије, јер је прва успоставила искрену и плодну сарадњу са црквама и вјерским заједницама, започету прије 30 година серијалом "Буквар православља".

Његова светост је, нагласивши да је додјељивање Ордена Светог Саве признање за вишедеценијску сарадњу са СПЦ, али и за отварање медијског простора за друге цркве и вјерске заједнице, указао да за све то посебне заслуге припадају Копривици.

У име јавног медијског сервиса Војводине Орден је примио уредник Горан Ерор, који је, у име свих запослених, захвалио патријарху Порфирију и Светом архијерејском синоду, истичући да је ово признање потврда да се та телевизијска кућа налази на исправном путу.

Ом је додатно захвалио СПЦ што својим свједочењем, друштвеним ангажманом и дјеловањем, посебно кроз програме на том медијском сервису, уопште медијски простор чини чистијим.

Генерални директор РТВ-а Миодраг Копривица нагласио је да је изузетно почаствован орденом светога имена који му је додијељен.

"У срцу радостан, али истовремено и помало уплашен, доживео сам изузетну част да из руку српског патријарха и епископа бачког Иринеја - из руку људи са којима сам читавих 30 година радио и сарађивао - као потврду и признање свога залагања примим велико одликовање", рекао је Копривица.

Копривица је посебно захвалио и свим сарадницима са којима је радио - од Хиландара на Светој Гори до Сентандреје и Печуја у Мађарској, колегама са телевизије, а напосљетку и члановима своје породице, истичући да је у времену када је породица нападнута, та подршка најдрагоцјенија.

Он је патријарху Порфирију и епископу бачком Иринеју предао библиофилско издање дјела Захарија Орфелина "Историја о животу и славним делима владара Петра Првог" из 1772. године.

Свечаности су присуствовали и Његово преосвештенство епископ зворничко–тузлански Фотије, сремски Василије, крушевачки Давид, бачки Иринеј, као и сарадници и чланови породице Миодрага Копривице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана