Патријарх Порфирије: Сви страхови безначајни када се живи по Јеванђељу

Srna
Foto: Arhiva

БЕОГРАД- Сви људски страхови постају безначајни онда када се живи по Јеванђељу Христовом, поручио је Његова светост патријарх српски Порфирије, који је данас, на Марковдан, у Цркви Светог Марка на Ташмајдану служио Свету архијерејску литургију.

Патријарха српски указао је да страх који јесте саставни дио живота, постаје мјехур од сапунице, без снаге у животима људи онда када живе по Јеванђељу Христовом, преноси телевизија “Храм”. 

“Постаје безначајан ако живимо онако како је јеванђелист и апостол Марко забележио, онако како су остали јеванђелисти забележили и како су нас позвали да живимо у Христу. И онако како се Црква Христова кроз векове у својим светитељима откривала и прослављала”, рекао је патријарх Порфирије у бесједи. 

Његова светост је нагласио да је до људи да свједоче Христа, и то више животом него ријечима и да их не занима толико како ће се неко према њима опходити. 

“Ако ми аутентично сведочимо - онда је то истински и прави суд. Наше није да критикујемо, него да сведочимо, а то значи да узносимо себе у просторе благодати Божије, да благовестимо, да тешимо. А, ако тако поступамо, онда ће наша реч и наш живот бити и суд”, рекао је патријарх српски. 

Његово преосвештенство епископ новобрдски Иларион је у бесједи рекао да у ове дане, када је необично тешко празновати, треба бити посебно свјестан и одговоран да се једино животом може супротставити смрти и злу, како рече један страдалник из ливањског краја. 

“У ове дане треба да имамо разлога - девет овде у Београду и још осам у околини да још више живимо, јер за те чија је крв невино проливена ми треба и да се молимо и да их својим животом, љубављу, вапајем подржимо сада на њиховом путу ка наручју Христовом”, рекао је епископ Иларион. 

Епископ Иларион је навео да људи не знају какав је промисао Божији и да ће се можда “некима од њих и молити некога дана, као мученицима Христовим”. 

“И чудесна се сведочанства дешавају, чудесна, јеванђелска, светитељска. Данас у овом нашем Београду, када се родитељи моле за спасење онога који им је узео оно највредније у животу, а то сам чуо ових дана, то је поука свима нама и мора свако од нас да каже - ако они то могу, морамо и ми”, рекао је епископ Иларион. 

Српска православна црква /СПЦ/ данас слави Марковдан, празник посвећен Светом апостолу Марку, који је написао Јеванђеље, а познат је и као сапутник и први помоћник апостола Петра. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана