Патријарх Порфирије: Свештеници посебно потребни војницима

Срна
Патријарх Порфирије: Свештеници посебно потребни војницима

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије изјавио је данас током посјете касарни Гарде Војске Србије у Београду да нема ништа природније него да свештеници буду свугдје уз свој народ, а посебно када се ради о тако специфичној служби као што је Војска.

"Ако је игде потребна духовна подршка, духовна оријентација и духовна утеха међу људима онда је то засигурно потребно у Војсци", истакао је српски патријарх.

Патријарха Порфирија су испред шпалира припадника Гарде Војске Србије дочекали министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и командант Гарде бригадни генерал Никола Дејановић, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

Патријарх Порфирије је поручио да је лично емотивно ганут што се налази у простору Војске Србије који му је близак и домаћи, јер га је Свети Синод СПЦ 2001. године одабрао да у сарадњу са Војском Србије успостави војну свештеничку службу и врати је на мјесто које јој припада.

Он је напоменуо да је од тада до 2014. године прошао све фазе сарадње између Војске и Цркве, све до момента успостављања свештеничке службе и учествовао је у име Цркве у изради свих могућих докумената који су данас на снази.

Српски патријарх је данас посјетио Храм посвећен Светом Георгију и разговарао о даљем унапређивању свештеничке службе у Војсци, о изградњи храмова за које СПЦ мисли да су потребни на неким мјестима.

Патријарх је оцијенио да Црква и Војска раде један те исти посао, свако у оквиру свог послушања.

"То је оно што је примарни задатак Цркве - да будемо јединствени, да будемо једно искључиво и само у добру и врлини, да никада не дозволимо себи, без обзира којим се послом бавимо, да нас обједињује нешто што је супротно Јеванђељу Христовом", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је посјетио и параклис Светог Георгија и том приликом предао на дар иконе из радионице манастира Ковиљ.

О особеностима овог богослужбеног простора при Гарди Војске Србије патријарха Порфирија и госте упознао је протојереј мајор Стеван Стевановић.

Патријарх је посјетио и спомен-собу Гарде, гдје се упознао са историјатом те херојске јединце и уписао у спомен-књигу у меморијалном дијелу посвећеном погинулим припадницима Гарде.

У патријарховој пратњи су били епископ бачки Иринеј и липљански Доситеј, игуман манастира Ковиља јеромонах Харитон, војни свештеник протојереј Ђорђе Стојисављевић и секретар Епархије бачке протојереј Владан Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана