Патријарх Порфирије: Српска створена на вјерности косовском завјету

Срна
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД - Република Српска је створена на вјерности косовском завјету, а да је њено јединство са Србијом неразориво, рекао је вечерас Његова светост патријарх српски Порфирије.

Патријарх је истакао да јединство које се гради на било којој врсти зла није потребно, на таквом јединству изграђени људи нису потребни ни себи ни другима.

"Наше јединство се изражава у верности Богу. Јединство између Србије и Републике Српске јесте израз јединства и зато је неразориво и из таквог јединства излази сваки напредак и унапређење свих дарова и особености које чине идентите српског народа", рекао је патријарх Порфирије на свечаном пријему организованом поводом 9. јануара, Дана Републике Српске и 28. фебруара, дана у којем је усвојен њен први Устав.

Он је додао да је српски идентитет оно по чему Господ препознаје Србе, да су православни хришћани који се у невољама и искушењима не предају и не падају на кољена јер увијек и у свему виде знак побједе и крст Христа Васкрслог.

Он је истакао да је овај скуп, који је благословио, знак духовног и молитвеног јединства.

"Ви из Републике Српске створене на верности косовском завету најбоље знате шта значи тај завет, шта је крст и Васкрсење којег нема изван вере наше, цркве и Христа", рекао је српски патријарх.

Он је истакао да је данас потребна молитва јер је мир угроженији него икада, те позвао да се умноже молитве за браћу и сестре, храмове, за мир на Косову и Метохији.

"Ово су дани када сваки хришћанин у себи, али и сви крштени афирмишу истину, правду и љубав, духовне вриједности, период када дјелима треба свједочити", рекао је патријарх.

Патријарх је указао да је Бог увијек са нама и да у то треба вјеровати. "Важно је да смо и ми с Богом како би он био са нама", истакао је патријарх.

Пријему присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједници парламената Србије и Српске Ненад Стевандић и Владимир Орлић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, те посланици, министри у владама двије републике и други.

Скуп се одржава у организацији Представништва Републике Српске у Београду.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана