Патријарх Порфирије: Ради добра, мора постојати сарадња свих цркава

Танјуг
Патријарх Порфирије: Ради добра, мора постојати сарадња свих цркава

КОВИЉ - Патријарх српски Порфирије и шеф дипломатије Ватикана Пол Ричард Галагер сагласили су се данас на састанку у манастиру Ковиљ да ради добра и појединца и читавог љдуског рода, читаве Палнете, мора постојати сарадња свих цркава пре свега хришћана.

Поглавар Српске православне цркве је након разговора са Галагером новинарима рекао да не постоји велика потреба да се улажу напори да би смо се, како је, казао, „ми међусобно разумели“.

-То је оно о чему смо разговорали и око чега смо се сагласили и разумјели, да ради добра и појединца и једног човека и добра читавог људског рода читаве Планете морамо сарађивати и међусобно радити пре свега ми хришћани јер не постоји велика потреба да улажемо напоре да би смо се међусобно разумели - рекао је патријарх и истакао да „морамо сарађивати и са људима који припадају другим религијама и онима који осећају да немају потебу за Богом ”.

Патријарх Порфирије је рекао да је задовољан посјетом Галагера, посебно што су разговарали у манастиру Ковиљ, својеврсном симболу мира.

Подсјетио је да је манастир Ковиљ настао на мјесту гдеј су се помириле двије војске - угарска и српска у вријеме Светог Саве, који је томе посредовао.

-Разговор је протекао у том духу, духу Јеванђеља Христовог, ми смо разговарали о свим изазовима са којим се суочавају наше цркве, а то су изазови модерног човека и потреби заједничког сведочења Јеванђела модерном свету - рекао је патријарх српски.

Пол Ричард Галагер је поручио да је његов данашњи сусрет са патријархом СПЦ Порфиријем најзначајни део тродневне посете Србији.

Галагер је након разговора са патријархом Порфиријем у манастиру Ковиљ рекао да је задовољан сусретом и оцијенио да је „ово значајан корак напред који потврђује посвећеност дијалогу и размјенама мишљења“.

Оцјењујући овај сусрет као „почетак даљег прогреса који ће приближити хришћане католичке и православне традиције да заједно буду на услузи човечанству“, Галагер је рекао да је то и циљ „нашег постојања“.

Рекао је да је разговор са патријархом СПЦ протекао у духу позитвне размјене мишљења које је, како је навео, одраз великог поштовања која постији између Римокатоличке и Српске православне цркве.

Шеф дипломатије Ватикана је новинарима рекао да је патријарху Порфирију пренио поздраве наклоности папе Фрање са којим се, како је рекао, српски патријарх више пута срео.

-Обојица су људи велике вере - рекао је Галагер.

Истакао је да је са патријархом српским разговарао о дијалогу и односима цркава не само, како је навео, „наше двије већ и на глобалном нивоу као и глобалној политичкој ситуацији у региону и свијету“.

Галагер су јуче састао са српским званичницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана