Патријарх Порфирије: Подршка наставку дијалога Београда и Приштине, али без условљавања

Танјуг
Патријарх Порфирије: Подршка наставку дијалога Београда и Приштине, али без условљавања

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије и владике Српске православне цркве /СПЦ/ данас су на састанку са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком и изаслаником САД Метјуом Палмером подржали дијалог Београда и Приштине, али под условом да на било који начин не угрожава или доводи у питање интересе Цркве, вјерног народа и државе Србије.

Они су истакли да је став СПЦ добро познат да је ријеч о незаконитој сецесији дијела територије Србије и да не постоји начин да неко наметне такво рјешење које ће прихватити незакониту сецесију, објављено је на сајту СПЦ.


Патријарх Порфирије, који је заједно са епископима бањалучким Јефремом, бачким Иринејем и рашко-призренским Теодосијем, примио Лајчака и Палмера, изнио је став да кроз дијалог треба ићи ка европском рјешењу, које је у духу Европске уније, гдје границе омекшавају и постају мање важне.

Патријарх Порфирије је поручио да Лајчакову и Палмерову мисију, с обзиром на то да је заснована на дијалогу, СПЦ доживљава као "јеванђелску".

"Као хришћани, сваког човека видимо као брата, као ближњег и стога смо увек спремни на дијалог. За нас су Косово и Метохија, Република Српска и Црна Гора од животне важности", додао је он.

Патријарх српски је истакао да није непознаница да привремену владу у Приштини дијалог суштински не интересује, што убједљиво потврђују проблеми манастира Високи Дечани, захтјев упућен Унеску и свакодневне тешкоће СПЦ и народа широм јужне српске покрајине.

Српски архијереји су нагласили забринутост због односа приштинских власти према СПЦ која досљедно поштује тамошње законе.

"Очекујемо да институције поштују Цркву, да не насрћу на наше име, наш идентитет и порекло наших светиња", истакао је патријарх Порфирије.

Он је нарочито указао да Цркву не чине само парохијски и манастирски храмови, свештенство и монаштво, него вјерни народ који је прогнан из својих кућа и који не види могућност да оствари своја имовинска права уколико то не може и широм културног свијета познати манастир Високи Дечани, упркос правоснажним пресудама правосудних органа.

"Косово и Метохија су за Србе оно што је Јерусалим за Јевреје, а Пећка Патријаршија за СПЦ оно што је Ватикан за Католичку цркву", поручио је патријарх Порфирије.

Како наводе из СПЦ, у дугом и отвореном разговору представници ЕУ и САД упознали су патријарха и архијереје са активностима које предузимају ради наставка дијалога између представника Београда и Приштине.

Лајчак и Палмер су истакли да се ангажују и на рјешавању проблема на нижем, општинском нивоу, као што је питање везано за статус и имовину Манастира Високи Дечани, за захтјев Приштине да се са листе угрожених споменика културе под заштитом Унеска уклоне манастири Пећка Патријаршија, Високи Дечани и Грачаница, као и црква Богородице Љевишке у Призрену, за право слободе кретања, као и друга питања од највећег значаја за свакодневни живот СПЦ и вјерног народа на Косову и Метохији.

Посебно су истакли да су древни манастири, као што су Високи Дечани, Грачаница и други, за њих живи организми, а не само споменици културе и да тако треба и да остане.

Они су нагласили да не носе никаква готова и унапред припремљена рјешења или притиске, него да разговори које воде са патријархом и архијерејима свједоче да желе поштено и праведно рјешење, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана