Патријарх Порфирије: Од нашег јединства зависи сва наша срећа и сви наши успјеси

РТРС
Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

НОВИ САД- Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је данас да је јединство насушна потреба светосавског рода, поручујући да слога, јединство и мир морају бити сачувани.

Патријарх је, у бесједи на свечаној академији у Новом Саду поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, рекао да је јединство непрестани задатак за Цркву и сваку другу људску заједницу.

Он је навео да су у имену празника три кључне тачке на којима почива српски род, од којих је прва јединство.

- Зато је данас вишеструко корисно да подсјетимо себе и све наше сународнике, не само у Србији и Српској, него и у свим нашим овоземаљским постојбинама, гдје год да живимо, да живе да од нашег јединства у добру, љубави, правди, истини и вјери у Христа зависи сва наша срећа и сви наши успјеси, лични и заједнички. Због тога морамо чувати јединство као највећу светињу, завјет који смо примили од предања, благослов који треба да предамо потомцима - поручио је патријарх српски.

Он је додао да је слобода неодвојива од јединства, истичући да нема истинске слободе без Христа, да је то идеал и императив који баштини српско насљеђе, који је својствен и човјечанству.

- Наш народ је ову истину дубоко и искуствено доживио, јер је вијековима по Божјем допуштењу, у разним крајевима и разним временима, трпио ропске стеге разних поробљивача. У тим периодима, када се гасила слава и моћ српске државе, и када су Срби трпили, патили и страдали од туђина, Бог је давао, те се будио дух нашег човјека. Будила се и калила вјера у Бога, који неће оставити свој народ и који ће учинити да многожељена слобода поново засија - рекао је патријарх српски.

Патријарх је нагласио да су јединство и слобода златне нити од којих је исткана српска застава.

- Она као одлика нашег идентитета сабира у себи наше цјелокупно насљеђе. Као таква, она представља својеврсну тапију српског народа, гдје год да живи, али и његову личну карту свуда у свијету и пред читавим свијетом - рекао је патријарх Порфирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана