Патријарх Порфирије: Лоша демографска ситуација, најтежи проблем за Српски народ

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије и министар за бригу о породици и демографију Србије Ратко Дмитровић сложили су се да је породица основ нације и друштва и да без њен није могућа демографска обнова.

Саговорници су се сагласили да треба учинити све како би се породица сачувала и одржала са свим традиционалним вриједностима које носи са собом, наведено је у заједничком саопштењу Министарства и Кабинета патријарха.

Током састанка Дмитровић је упознао поглавара Српске православне цркве са тешком демографском ситуацијом у Србији и српском народу у цјелини, а патријарх Порфирије је оцијенио да српски народ нема већег и тежег проблема од овога.

Српски патријарх је нагласио да су на тај проблем указивала обојица његових претходника на трону Светог Саве и да подржава све мјере које држава предузима с циљем побољшања демографске ситуације.

Дмитровић је упознао патријарха Порфирија са низом веома забрињавајућих чињеница од којих је најупечатљивија да Србија послије више деценија има мање од седам милиона становника, а да је прошле године, у односу умрлих и рођених, изгубила градове величине Крушевца и Лознице заједно.

Осим бриге за српски народ у Србији патријарх српски и Дмитровић су нагласили да држава и Црква морају интензивирати сарадњу на унапређењу положаја српског народа у државама бивше Југославије, као и чувању и снажењу веза са Србима у расејању. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана