Патријарх Порфирије: Храм Светог Саве мјесто молитве за мир међу свим људима

Срна
Патријарх Порфирије: Храм Светог Саве мјесто молитве за мир међу свим људима

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је у разговору са ученицима Српске православне гимназије "Кантакузина Катарина Бранковић" из Загреба Храм Светог Саве на Врачару мјесто молитве за мир међу свим људима.

"Колико сам радостан што сте овде, мислим да нема разлога да вам објашњавам, а сигуран сам да сте и ви у истој мери радосни. Ово је саборни храм нашег православног народа и где год да наши православни Срби живе овде им је извориште и корен", рекао је патријарх Порфирије, који је данас у храму Светог Саве угостио ученике Српске православне гимназије из Загреба.

Патријарх српски је нагласио да је овдје Србима и сабирно и саборно мјесто, али прије свега мјесто молитве за мир свим људима и међу свим људима, мјесто молитве за добро свим људима и међу свим људима.

"Једном речју, то је место молитве да ми и сви људи света буду оно што Бог хоће од људи, а то је да имамо спознају да су сви људи позвани да буду не само пријатељи међусобно, него и много више од тога, а то је да буду браћа", рекао је патријарх Порфирије.

Он је додао да је тај позив по себи довољан да објасни зашто постоји овај храм и зашто уопште постоје храмови у хришћанству, али и у свим другим народима и у свим другим вјерама без обзира на то о којој вјери је ријеч.

"Ја вас с радошћу поздрављам, а ако Бог да видећемо се ускоро, за неколико дана, и у Загребу, у нашој Гимназији. Живели и нека вас Господ све благослови", поручио је патријарх Порфирије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана