Патријарх Порфирије: Гласање и право и дужност

Срна, Танјуг
Патријарх Порфирије: Гласање и право и дужност

БЕОГРАД- Његова светост патријарх српски Порфирије гласао је данас у Београду.

Патријарх је гласао у Основној школи „Краљ Петар Први“ на Старом Граду.

Патријарх Порфирије изразио је данас жељу да данашњи дан и цијели изборни процес прођу у најбољем миру на корист народа и државе.

-Желим да изборни процес прође у највећем миру. Као што смо ми данас служили литургију где су били сабрани људи различитог узраста, статуса, погледа на свакодневни живот, али то није сметало да те различитости буду оквир у који свако уноси свој печат и доприноси општем добру - рекао је патријарх новинарима након гласања.

Пожелио је да све прође у најбољем миру на корист народа и државе.

-Гласање не сматрам само правом него на неки начин и дужношћу, јер је гласање учествовање у политици, али у изворном смислу те речи, не у смислу супротстављања једног дела против дугог, и могућности и дужности да учествујемо у заједничком делу за опште добро - рекао је патријарх.

Поглавар Српске православне цркве подсјећа да реч „политика“ долази од грчког глагола и значи начин живота који обухвата све сфере човјеког дјелања.

-Политисмос значи култура и цивилизација - поглед на свет, и у том смислу сматрам да је важно да свако да свој допринос баш кроз гласање - поручио је патријарх.

Право гласа на предсједничким и парламентарним изборима има око 6,5 милиона грађана.

Гласање ће трајати до 20.00 часова, а грађани могу да гласају на 8.255 бирачких мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана