Патријарх Порфирије: Човјек је створен за љубав која значи слободу

Срна
Патријарх Порфирије: Човјек је створен за љубав која значи слободу

БЕОГРАД/НИШ - Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас, на Лазареву суботу, Свету архијерејску литургију у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Нишу, поручивши да ниједан човјек не може избјећи смрт, јер је пролазан и смртан, али да је Богу могуће да је побиједи.

Патријарх Порфирије је, другог дана прве званичне посјете Епархији нишкој од избора за поглавара Српске православне цркве /СПЦ/, подсјетио да се данас слави Лазар, који је четири дана био мртав и којег је Христ вратио у живот, што је био увод у Васкрсење.

- Нема те технике, ни људске способности која може да превазиђе смрт, која је највећа тајна. Највећи страх људи је страх од смрти, да ћемо нестати и суочити се са ништавилом. Страх од смрти је највећи страх из којег извиру остали страхови човека", рекао је патријарх.

Српски патријарх је рекао да је историја показала да човјек нема способности да побиједи смрт и да читаво људско стваралаштво није ништа друго него покушај да се мало продужи људски живот.

Наводећи да је Христос пустио сузу када је угледао мртвог Лазара чије тијело се већ распадало, патријарх је оцијенио да је тиме Господ кроз своју људски природу исказао неслагање са смрћу, а враћањем Лазара у живот показао да је Богу могуће да побиједи смрт.

Патријарх Порфирије је рекао да је управо зато Бог сишао међу људе како би човјек био учесник вјечног живота, те да је љубав божја гарант људског постојања.

-Бог неће да ми будемо само машине, јер ми смо створени за љубав која значи слободу. Потребно је да заиштемо живот вечни и сваку помоћ од Бога и да тако добијемо све од Господа - рекао је партијарх и додао да је свако одступање од воље Бога за човјека "мало умирање".

Српски патријарх је напоменуо да је Лазар, након што је враћен у живот, послије постао епископ на Кирпу, те да се никада више није насмијао, осим једном када је видио лопова да краде земљане ћупове, што је прокоментарисао ријечима да "земља краде земљу".

- У тој реченици је показао да не постоји ништа што је од овог света што може да нам да лепоту, смисао и пуноћу, јер то нам даје један у Тројици Бог - Отац, Син и Свети дух, како сада овде у историји, тако и у векове векова. Амин - рекао је патријарх.

Патријарх је јуче, првог дана посјете Епархији нишкој, отворио Музеј црквених старина, у присуству владике нишког Арсенија и уважених званица.

У овом музеју је изложена и архијерејска одежда блаженопочившег патријарха српског Иринеја и друге личне ствари које је патријарх Порфирије даривао овом музеју, те предмети од великог духовног значаја који у новијој историји Епархије нишке нису били доступни јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана