Патријарх: Молитва о породици на свим богослужењима

Танјуг
Патријарх: Молитва о породици на свим богослужењима

БЕОГРАД - СПЦ саопштила је синоћ да је патријарх српски и предсједник Светог архијерејског синода Порфирије донео одлуку да се, „с обзиром на изазове и искушења са којима се СПЦ и вјерници суочавају, почевши од данашњег дана, у свим храмовима и манастирима СПЦ на свим богослужењима произноси Молитва за светињу брака и породице, слогу и мир у нашем народу“.

У молитви се наводи да је Бог створио човјека по његовој слици и прилици као мушкарца и жена, и да је тако установио брак.

-''Господе Боже Оче, Сведржитељу, Творче неба и земље, и свих бића, и човјека, којега си послије свих других створења створио по слици и прилици Твојој и зато најсавршенијег међу створеним бићима, Ти си човјека створио као мушко и женско, као једно удвоје и двоје уједно, и тако си од искони установио брак, и заповједио си: 'Рађајте се и множите се', и тако си у исти мах установио породицу као заједницу љубави у Теби, усавршену у свету Тајну љубави у Христу Твоме'' - наводи се, поред осталог, у молитви.

У молитви се додаје да се ''невидљиве силе злобе поднебеске и видљиве, свјесне и несвјесне, слуге њихове, упињу да обесвете светињу брака и оскрнаве чистоту породице намећући богопротивне и противприродне заједнице као замјену за брак и породицу''.

Патријарх Порфирије је у недјељу послије молебана испред Храма Светог Саве, рекао да црква не подржава никакво насиље и прогон ЛГБТ популације, а нарочито уколико се то чини у име цркве.

-Ми никоме не намећемо оно што је наш начин живота, али исто тако не желимо да нам било ко, са било које стране, долази и намеће свој поглед на свет и начин зивота - поручио је, поред осталог, Порфирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана