Патријарх Иринеј: Србија незамислива без Косова и Метохије

Агенције
Патријарх Иринеј: Србија незамислива без Косова и Метохије

Београд - Патријарх српски Иринеј рекао је да Србија никада не може да поклони Косово и Метохију, као и да још није вријеме за посјету папе Франциска Србији.

- Може Косово да буде отето, да буде окупирано, као што јесте данас, али Србија никада не може да каже "ми то поклањамо", јер оно што се поклони заувек се изгуби, а оно што се отме на силу, на исти начин се и врати - рекао је патријарх коментаришући унутрашњи дијалог о Косову и Метохији.

Он је изразио наду да тако сматра и врх државе Србије.

- Колико видим држава чини велике напоре да Косово буде сачувано у оквиру Србије и да буде нађено политичко решење, тако да буде на задовољство и једних и других и да остане то што јесте. Ми не можемо да замислимо Србију без Косова и Метохије - нагласио је патријарх.

Према његовим ријечима тај дио државе Срби тек у новије доба називају Косово и Метохија.

- То је стара Србија, која је родила овај други део Србије. Косово је наша историја, култура, духовност, сва је испуњена православним светињама - рекао је патријарх.

Он је истакао да је Призрен некада био престоница српског народа, као и Скопље, док је Пећка патријаршија резиденција српских патријарха и епископа и историјска кућа српске цркве.

Патријарх је навео да народ који је свјестан себе и своје историје и културе не може себи да дозволи да Пећка патријаршија буде у некој другој држави, као ни друге српске светиње за које се хиљаду година проливала крв.

Према његовим ријечима, Косово и Метохија не може за Србију да буде омча, већ веза која народ везује за стару Србију и тамошње светиње.

На питање када ће поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо посјетити Србију, патријарх је казао да још није дошло вријеме за то, имајући у виду историјске односе, који су још свјежи.

Он је нагласио да и врх државе и народ и црква желе мир са свима.

- Ми седимо на својој столици и са те столице знамо ко су нам пријатељи, али се трудимо и са другима - напоменуо је поглавар СПЦ. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана