Патријарх Иринеј и Александар Вучић: План да у Црној Гори нема СПЦ, нити српског православног народа

Танјуг
Патријарх Иринеј и Александар Вучић: План да у Црној Гори нема СПЦ, нити српског православног народа

БЕОГРАД - Патријарх српски Иринеј изјавио је, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, да је јасно да је план црногорског предсједника Мила Ђукановића да у Црној Гори више нема Српске православне цркве (СПЦ), нити српског православног народа и апеловао на њега да промисли шта чини.

Патријарх је рекао да су чак и за време Отоманске империје и за вријеме комунизма власти имале много више респекта према СПЦ, "у односу на ове данашње".

- Циљ је да се примени метод који су некада усташе примениле у Хрватској да се протера спрски народ, знамо на који начин - трећину једном, другу трећину другом, а трећу трећем, и да се тамо уништи и онемогући СПЦ. То се исто нажалост дешава и данас. Питам себе и све друге да ли председник Ђукановић има у виду свој народ и стање које је мање више он створио у Црној Гори - поручио је патријарх.

Додао је да апелује и позива Ђукановића да размисли о томе шта чини.

Патријарх је, такође, замолио Вучића да заштити српски народ у Црној Гори који живи откада живи и Црна Гора и да заштити СПЦ и њене светиње у тој земљи.

Вучић је пренео патријарху да држава Србија потпуно разумије став СПЦ по питању дешавања у Црној Гори, али да мора да буде нешто обазривија, јер, поручио је, „не желимо Црној Гори да радимо оно што су они нама чинили“.

Вучић је примјетио да неки у црногорском руководству, када се обраћају иностраној јавности са притужбама да се Србија мијеша у унутрашње ствари, заборављају да су се сами на најбруталнији начин умјешали не само у унутрашње ствари Србије, већ су срушили њен територијални интегритет и међународно право, тако што су признали Косово.

Додао је да се у Црној Гори политика мијеша у унутрашње црквено уређење и суштински духовне ствари, и чак оснива и нову цркву.

- Они се ту не заустављају, него покушавају да узму и имовину - рекао је он. Додао је да се овдје ради о нечему тешком за српски народ, да неко покушава да створи нову цркву у Црној Гори.

-Циљ је да за 10 година нестане српски народ тамо - закључио је Вучић у одговору на сумње патријарха о "протеривању српског народа" и додао да "нових Олуја неће бити".

- Уз то и данас дају себи за право да коментаришу односе Срба и Албанаца, говорећи какво потенцијално решење би смело да буде, као да то има везе с њима - истакао је Вучић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана