Патријарх благословио Сабор и указао на значај јединства

Срна
Патријарх благословио Сабор и указао на значај јединства

БЕОГРАД- Његова светост патријарх српски Порфирије благословио је почетак Сабора Српске православне цркве (СПЦ) поручивши да су се архијереји сабрали, прије свега, да би показали јединство Цркве и да би сусревши се у Духу светом заједно донијели рјешења која нису напросто административна, него имају за циљ да изграђују Тијело Христово.

Он је указао, након Свете архијерејске литургије, коју је служио у Храму Светог Саве у Београду, да сабори епископа нису попут других окупљања.

"Глава тела Цркве јесте Христос и ми епископи нисмо напросто представници обичних људских организација, нисмо изабрани да у име група људи долазимо на Сабор и представљамо нешто као централни комитет, како се то некада звало. Епископ и свештеник је ту у име Христово, да служи тајну Христову", рекао је патријарх Порфирије. Он је замолио присутне да се сви заједно помоле за јединство Цркве које је неповредиво, али, како је рекао, може понекад бити доведено у ризик " самовољом и индивидуалним погледом на свијет".

Патријарх Порфирије је подсјетио да због изазова пандемије вируса корона двије године није било Сабора, те да је много тема о којим може да се разговара.

"Пре свега, да преображавамо и време и простор Христом непромењивим који је и јуче и данас и сутра непромењив", рекао је патријарх српски.

Он је подсјетио да су се од прошлог до овог Сабора упокојили патријарх Иринеја, епископ ваљевски Милутин, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ умировљени Атанасије.

"Не зна се ко је од њих био важнији за живот наше Цркве, који је више допринео животу, проповедању и сведочењу Христа. Знамо да Христос позива када је најспремнији и да они има логику која се бави спасењем, за помоћ душама упокојених", рекао је патријарх Порфирије.

Говорећи о данашњем празнику – Светим Ћирилу и Методију, он је рекао да су они учинили много да Словени постану "дио стада Христовог".

"Молите за нас архијереје, да почетак Сабора и призив Светог духа буду смернице током саборовања, да оно што будемо размењивали буде нама на спасења, а Цркви на добро. Нека је благословен Сабор", поручио је патријарх Порфирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана