Пастор: Србија неће имати проблема у снабдијевању енергентима

Танјуг
Foto: Архива

НОВИ САД- Споразум са Мађарском о складиштењу пола милијарде кубика гаса за Србију има стратешки значај, јер обезбјеђује сигурност снабдијевања, рекао је предсједник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор.

Он је рекао да је рат у Украјини, који се дешава недалеко од нас, преокренуо ситуацију када је ријеч о обезбјеђивању енергената и снабдијевању намирницама.

"У оваквој ситуацији стратешки интерес је да буду обезбијеђене основне ствари. Желим да подвучем и кажем да Србија неће имати проблема у снабдијевању енергентима и основним намирницама. У том смислу је важан стратешки договор који је постигнут између Србије и Мађарске у погледу снабдијевања енергентима", рекао је Пастор за Панон РТВ.

Каже да се већ годинама уназад ради на физичком повезивању тих система.

Он је истакао да је у том смислу била важна изградња "Јужног тока", којим кроз Србију гас стиже до Мађарске.

Овај систем може да се користи и у супротном смјеру, односно уколико постоји неки проблем гас за Србију може да стигне и из Мађарске.

Осим тога, снабдијевање Србије обезбијеђено је и складиштем гаса од пола милијарде кубних метара који је Мађарска обезбиједила. На тај начин, објаснио је Пастор, могу се стварати резерве гаса када се он мање троши у летњем периоду, и то при нижим ценама.

"Овдjе није ријеч само о гасу, већ о повезивању и потпуно новом облику сарадње и у погледу обезбијеђивања електричне енергије. За Србију је то веома важно, јер овде у електроенергетском систему постоје проблеми које је потребно ријешити и сарадњом са Мађарском и Словенијом, односно читавим регионом, ствара се регионална струјна берза која је веома важна у погледу сигурности", рекао је Пастор.

Он је истакао да је Србија међу првима замрзнула цијене основних животних намирница.

"Сада код откупа пшенице видимо неку врсту двојаког односа, јер они који су пољопривредни произвођачи заинтересовани су за то да откупна цијена буде што виша и да трговина житарицама буде слободна. Као потрошачи ми смо заинтересовани да то не буде тако, него под контролом. Ту је потребно наћи равнотежу и да држава прије свега обезбиједи снабдијевање сопственог становништва. Оно што је сигурно јесте да Србија неће имати проблема у обезбјеђивању животних намирница", рекао је Пастор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана