Злочин без казне: Обиљежена годишњица убиства српских дјечака у Гораждевцу

Танјуг
Foto: kosovo-online.com

ГОРАЖДЕВАЦ - Парастосом који је на гробљу испред Храма Светом проруку Јеремији у Гораждевцу, у присуству родбине, пријатеља, мјештана, као и представника Канцеларије за Косово и Метохију служио владика рашко - призренски Теодосије, данас је обиљежена 21. годишњица од свирепог убиства двојице српских дјечака Панта Дакића и Ивана Јововића, који су страдали док су се другарима купали на ријеци Бистрици.

Тог 13. августа 2003. године, док су се купали на ријеци Бистрици, хицима из аутоматског оружја свирепо су убијени дванаестогодишњи Панто Дакић и деветнаестогодишњи Иван Јововић, док су тешко рањени Ђорђе Угреновић, Богдан Букумирић, Марко Богићевић и Драгана Србљак.

Владика рашко - призренски Теодосије поручио је да колико год нам је тешко да се растајемо од својих најмилијих, толико имамо утјеху и наду да су они сада на много љепшем мјесту.

"Ми смо ми благословен народ Божији, када у ово време можемо да Господу принесемо оно што је најлепше и најчистије, а то су невине жртве. Сваки хришћанин који није спреман жртви из љубави Христове верујући у живит вечни, он није добар хришћанин. Молитвено смо се сетили наше деце који су страдали и господу принели оно што можемо, а то је молитва за пострадале Ивана и Панту и за све невино пострадале, да им Бог подари вечни живот и царство небеско", рекао је владика Теодосије.

Отац убијеног Панта Дакића, Милисав изјавио је да је то злочин који се није десио случајно, додајући да га нико од међународних представника није посјетио од момента када је истрага прекинута.

"Нико не долази осим вас новинара на данашњи дан, сутра се све завршава као да ништа није било. Десет година нико није дошао ни да обиђе, ни да пита, тако се то завршава", рекао је Милисав Дакић.

Тог дана је на ријеци било троје Милисавове дјеце.

"Два сина и ћерка. Овај млађи син се ниједног момента није одвајао од Панта, није хтео да га остави, док је ћерка бежала. Ја сам Панта узео у руке, водио сам га у базу где нису хтели да нас прихвате. Након тога смо отишли у пећку болницу где су нас дочекали аплаузима, величанствен дочек, као да смо ишли на свадбу. Врло брзо је Панто умро", додао је Милисав Дакић.

Представници канцеларије Владе за Косово и Метохију положили су вијенце на гробове страдалих дјечака.

Помоћник директора Канцеларије Борислав Тајић подсјетио је да је овај злочин један од најтежих који се догодио од доласка међународих представника на Косово и Метохију, нагласивши да су убијени дјечаци симбол мучеништва и страдалаштва српског народа на простору КиМ.

"Непојмљив је бол родитеља, браће и сестара, тешко је наћи речи утехе због безразложно угашених младих живота Панте и Ивана који су тек закорачили у живот. Убијени су не зато што су  имали икакву кривицу већ због тога што су били Срби на својој земљи, на Косову и Метохији", рекао је Тајић који је позвао међународну заједницу да процесуира све ово што се десило у Гораждевцу и све оно што се десило на КиМ.

Након напада, истражитељи УНМИК-а саопштили су, да је непознат број лица отворио рафалну ватру из "калашњикова" на групу дјеце и младих Срба из Гораждевца, при чему је испаљено 87 метака.

За злочин до сада нико није одговарао, а пошто осумњичених није било Еулеx је затворио истрагу 2010. године, са могућношћу да буде поново отворена уколико се појаве нове информације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана