Парастос за страдале на Миљевачком платоу 21. јуна у Цркви Светог Марка

Срна
Парастос за страдале на Миљевачком платоу 21. јуна у Цркви Светог Марка

БЕОГРАД - У Цркви Светог Марка у Београду ће у сриједу, 21. јуна, бити служен парастос поводом обиљежавања 31 године од страдања Срба на Миљевачком платоу.

Парастос ће бити служен у 11.00 часова, најављено је из Удружења породице несталих и погинулих лица "Суза".

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", на Миљевачком платоу је 21. јуна 1992. године ликвидирано 40 српских територијалаца, већина их је масакрирана, па бачена у крашку јаму, намијењену за гломазно смеће.

Од 17. јула до 1. септембра 1992. године хрватска страна предала је српској посредством Унпрофора 21 тијело, а кости су из јаме извађене уз помоћ спелеолога и спаковане у 20 врећа измијешаних са костима животињског поријекла, што је отежало идентификацију убијених Срба.

Од дијелова костију на српској страни је састављено 40 тијела, од чега је 28 идентификовано и сахрањено у породичне гробнице, док је 12 неидентификованих покопано у заједничку гробницу на новом гробљу у Книну, гдје се и данас налазе.

За злочин на Миљевачком платоу осуђена су двојица припадника Хрватске војске – један на три године и осам мјесеци затвора, док је другом изречена затворска казна од три године.

Пред Хашким трибуналом за овај злочин нико није процесуиран, иако постоји много валидних доказа достављених свим релевантним домаћим и међународним организацијама и институцијама које се баве заштитом људских права и ратним злочинима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана