Папићу 16 мjесеци затвора због враћања возила Миљковићу

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Виши суд у Београду првостепено је данас осудио на казну затвора од годину дана и четири мјесеца бившег замјеника начелника СБПОК-а Горана Папића, јер је у априлу 2020. године ургирао да се истог дана врати заплијењено блиндирано возило Марку Миљковићу, сада оптуженом за организовање криминалне групе и низ тешких кривичних дјела.

Суд је Папићу изрекао и мјеру безбједности забране вршења позива, дјелатности и дужности у трајању од 10 година, а у казну затвора му се урачунава вријеме проведено у притвору.

Поступајући судија је приликом изрицања пресуде рекао да скоро нико од свједока на овом суђењу није говорио потпуну истину, осим тројице полицијских службеника који су тог дана сачинили службену биљешку о враћању аутомобила Миљковићу.

Приликом одмјеравања казне суд је од олакшавајућих околности цијенио Папићево држање током суђења, те да је породичан човјек и да раније није осуђиван, док је од отежавајућих околности цијенио Папићеву високу позицију у СБПОК-у, као и да је недопустиво да службеници раде супротно од онога због чега је СБПОК формиран.

Папић је присуствовао изрицању пресуде, а његов бранилац је тражио додатни рок за жалбу, што је суд дозволуо.

Током суђења Папић је негирао оптужбе, тврдећи да му је тадашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, рекао да разговор са Миљковићем у просторијама СБПОК-а буде кратак и без непотребног задржавања.

Папићеве тврдње Стефановић је на претходном рочишту оспоравао наводећи да га није позвао и издао такво наређење.

Папић је оптужен за кривично дјело трговина утицајем за које је законом запријећена казна од једне до осам година затвора.

Тужилаштво је у оптужном приједлогу затражило од суда да му изрекне казну од четири године затвора, као и меру бјезбедности забране вршења позива, дјелатности и дужности.

Папић је био ухапшен 9. марта 2021. године, а притвор му је укинут 29. априла исте године и сада се брани са слободе.

МУП је тада саопштио да се Папић сумњичи да је 15. априла 2020. године, користећи свој положај руководиоца у СБПОК-у, посредовао да се не изврши службена радња која би се морала извршити, односно захтевао од тадашњег руководиоца Полицијске управе за град Београд да се лицу које је сада у притвору одмах врати блиндирано возило које је од њега тада привремено одузето. Истог дана возило је враћено Миљковићу.

Миљковић је заједно са Вељком Беливуком оптужен да је организатор криминалне групе, која се сумњичи за злочиначко удруживање, седам тешких убистава, препродају дроге, држање и ношење оружја, отмицу и силовање.

Против Папића недавно је Посебно одјељење за сузбијање корупције поднело суду још један оптужни пијредлог, којим га терети за кривично дјело трговина утицајем.

Тим оптужним приједлогом Папић, као и Бранислав Пандур се терете да су у ноћи између 11. и 12. септембра 2020. године, као старјешине у Служби за борбу против организованог криминла (СБПОК) МУП-а Србије, искоришћавањем својих службених положаја, спријечили хапшење и процесуирање припадника криминалне групе Н.К.

По том оптужном акту почетак суђење им је заказан за 8. новембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана