"Ово невријеме имало је снагу атомске бомбе": Шта се десило у Загребу?

GS
Foto: Tanjug

"Дуго ово радим и проучавам, али овако нешто никад нисам видио. Природа је показала сву своју разорну снагу и моћ", рекао је Звонимир Катушин.

"Већ данима најављују велику олују, очекивао сам овако нешто, али опет је страшно за видјети. Дуго ово радим и проучавам, али овако нешто никад нисам видоо. Разбацане гране на све стране, енормна штета, аутомобили, тешки контејнери посвуда... Страшно. Природа је показала сву своју разорну снагу и моћ", прича за 24сата.хр пензионисани климатолог Звонимир Катушин с дугогодишњим искуством у проучавању климе и климатских промјена.

Како каже, олује сличне данашњој која је похарала главни град Хрватске забиљежене су у 19. вијеку на подручју Новске, али он никада тако нешто није доживио.

"Та велика нестабилност је створила повољне услове за настанак оваквог стања. То кад крене има ваљда снагу атомске бомбе. Није питање хоће ли или неће бити јак удар, већ колико јак ће бити", каже Катушин и додаје да се за вријеме невремена нашао у Новом Загребу.

"На своје сам очи видио како вјетар као од шале баца оне големе металне контејнере, а један је забио у аутомобил. Ишао сам сада да помјерим тај контејнер са комшијом, али нас двојица то нисмо могли. Замислите ви колика је то снага вјетра. Да је којим случајем на мјесту аутомобила стајало дијете, не желим ни да знам што је могло бити", каже Катушин.

Овакви екстреми су, додаје, посљедица климатских промјена.
"Нажалост, мислим да можемо у будућности очекивати још оваквих олуја", закључује он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана