„Ово је несхватљиво нормалном човјеку": Адвокат Тинтор о казни која пријети за убиство мале Данке

Танјуг
„Ово је несхватљиво нормалном човјеку": Адвокат Тинтор о казни која пријети за убиство мале Данке

БЕОГРАД - Адвокат Југослав Тинтор изјавио је данас да двојици осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић из Бора пријети доживотни затвор с обзиром на то да су они оптужени за тешко убиство.

Он је за Танјуг рекао да то урадили са телом дјевојчице након што су је ударили колима, двојицу осумњичених доводи из ситуације гдје им је било запријећено двије до 12 година затвора у позицију да су данас оптужени за тешко убиство, за шта је запријећен доживотни затвор.

-Сама идеја да без икакве савести идеш за тим да уклониш тело по сваку цену како би избегао било какву одговорност је нешто што је за потпуну осуду. Оно што је интересатно је да је и тај други, сувозач, који практично није био ни на који начин иницијално угрожен, себе увукао у један низ радњи који је мени потпуно необјашњив - навео је адвокат.

Тинтор каже да је током потраге за Данком Илић увијек постојала могућност да се случај заврши трагично и додао да је добро што је полиција током 10 дана потраге предузела велики број радњи како би се расвијетлио овај злочин и дошло до епилога.

Оно што карактерише овај случај, истиче адвокат, је чињеница да ова два починиоца имају нормалну животну ситуацију, да су се радећи свој посао задесили у аутомобилу, ударили дијете, и тада они, уместо да сачекају полицију, позову Хитну помоћ, предузимају радње које су несхватљиве нормалном човјеку.

-Ја овакав случај не памтим баш због тога што ово није учинио неко ко је психопата, ко је ишао за тим да отме дете, унапред планирао како да га лиши живота и уклони тело, ово је једна ситуација која се дешава у нормалном животу и може да се деси свакоме, али оно што је уследило након саме незгоде ја не памтим да је до сада било. Постоје случајеви, и нису ретки, да починилац побегне возилом са места незгоде - објаснио је он.

Тинтор напомиње да је за потпуно расвјетљавање овог кривичног дјела капитална ствар да тијело буде пронађено како би вјештаци судске медицине урадили обдукцију, истакавши да је необична чињеница да још није пронађено, јер се тврди да су њих двојица у потпуности признали извршење дјела.

-Ако су у потпуности признали извршење дела, сасвим је природно и логично и да кажу полицији на којем месту тело могу пронаћи -оцијенио је адвокат.

Коментаришући реакцију грађана који су након сазнања да је дјевојчица убијена и шта су осумњичени урадили с тијелом тражили увођење смртне казне, Тинтор је рекао да он лично није заговорник смртне казне, иако сматра да, када би се сада спровео референдум у Србији, већина грађана би се изјаснила за увођење смртне казне, „што би нас удаљило од европских интеграција“.

-Постоје и неки други разлози зашто се то не жели учинити, али свакако да постоје злочини за које је по неком нашем природном резоновању, када се некоме на монструозан начин одузме живот, свакако смртна казна оправдана. Овде би посебна оправданост смртне казне била уколико су тачне вести у новинама да је дете давало знакове живота након што су га ударили возилом и да га је један од ова два лица дављењем усмртио - изјавио је Тинтор.

Повезани текст:

Начелник УКП Србије: Данка се пробудила у колима, један од ухапшених ју је удавио!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана