Ово је храбра дјевојка која је одбранила старца од насилника

nova.rs
Ово је храбра дјевојка која је одбранила старца од насилника

БЕОГРАД - Старији мушкарац М. С. (78) претучен је у Булевару краља Александра у Београду када је на њега насрнуо возач аутомобила С. В. (36). Стравичну сцену снимила је камера, а на снимку се види и како нападнутом старцу у помоћ прискаче једна дјевојка која покушава да га заштити од нападача.

Ријеч је о студенткињи Дори Шпорчић која за nova.rs каже да се ни у једном тренутку није двоумила да ли да заштити мушкарца.

Снимак напада на старијег мушкарца у Булевару краља Александра обишао је друштвене мреже и изазвао лавину негативних коментара. На њему се види како возач, који је касније и ухапшен, излази из свог возила и напада старијег мушкарца који стоји на коловозу и чини се да је дезоријентисан. У једном тренутку га обара на земљу и наставља са ударцима, а нападнутом мушкарцу у помоћ притрчава дјевојка, која одгурује насилника.

Управо тај храбри и племенити чин младе жене запао је за око јавности. Портал и лист "Нова" успјели су да је пронађу, а ријеч је о студенткињи Дори Шпорчић која у тренутку напада, како је испричала, ишла на факултет и прво је помислила да се догодио судар.

- Тај човек изашао из аутомобила и видела сам да се залеће и лупа шамар деки. У том тренутку се уопште нисам двоумила – са једне стране је човек који једва хода, видно је дезоријентисан, а са друге тај који му лупа шамар и гура га на земљу. Ударао га је и када је био на земљи, а ја сам трчала ка њима јер сам, када се све догодило, стајала мало даље. Прескочила сам деку и померила тог човека, рекла сам му: ‘Шта радиш? Да ли си нормалан? Како смеш то да радиш, видиш ли да је човек старији и да једва хода?' - препричава драматичне тренутке ове храбра дјевојка.

Додаје да су тада притрчала још двојица момака који су подигли претученог човјека.

- Питала сам га да ли је добро, а он је одговорио да јесте. Видела сам да има масницу код ока и да је био изгребан. Питала сам га да ли је ударио главу, а он је рекао да јесте о бетон. Мени је најстрашније што је тај нападач, након што смо склонили деку, наставио да кружи око њега и покушава да се пробије кроз нас до њега. Јурили смо га да га задржимо, али он није могао да се обузда. Када је мало дошао себи и даље није схватао да је погрешио, да је реаговао исхитрено - прича студентикња.

Дора каже да је нападач све вријеме викао како је могао да га убије, да старији мушкарац није нормалан и да треба да добије батине.

- На то сам му само рекла: ‘Ниси га убио колима, па ћеш сада да изађеш и да га убијеш батинама?’. Свађали смо се, био је вулгаран и веома неваспитан. Сама срећа је да је преко пута била патрола полиције. Изашао је полицајац и померио је тог нападача и узео му личне податке, а онда је звао колеге, па смо морали да сачекамо да дамо изјаву. Ту су била и два фина момка која су помогла јер сама не бих могла да спречим тог човека - каже Дора Шпорчић.

Иако многи корисници друштвених мрежа овај чин виде као херојски, Дора каже да је само урадила оно што сматра нормалним понашањем и да би свако морао да поступи исто.

- Надам се да би у оваквим ситуацијама била барем једна особа да поступи као што сам ја. Мислим да су људи постали доста себични, немају емпатију и гледају само своја посла, да их други људи не интересују. У ово ме је уверило то што се дигла превелика бука око овога што сам урадила. Не због самог догађаја, већ што је неко желео да помогне нападнутом деки. Требало би да помажемо једни другима, а поготово старијима, јер никада не знамо шта се некоме дешава у животу и какве проблеме има - наглашава она.

Каже да је, само због тога што нападач није застао да размисли о својим поступцима, могла да се догоди трагедија, да је дека могао да удари главом о бетон још јаче, а да нападач заврши у затвору због убиства.

- Много је важно да људи обрате пажњу, то представља кућно васпитање. Цео живот имам емпатију према другим људима, посебно старијима и сматрам да је то ствар васпитања и оно што сам научила од својих родитеља. Волела бих да сви више обратимо пажњу на на старије људе, мој покојни деда је имао деменцију, знам како је то, људи су у том тренутку тотално друге особе, не знају где се налазе, не знају шта се догодило, где је дрво, пешачки, таква је болест и веома је страшно - објашњава Дора.

Напомиње да није била једина женска особа која је бранила старијег човјека, већ да им је након инцидента пришла још једна жена која је била ту и помогла дједу. Како објашњава, та жена јој је испричала да јој дјелује као да је повријеђени човек имао мождани удар јер је имао дјелимично паралисану лијеву страну тијела, те да су инсистирали да дође екипа Хитне помоћи јер је човјек ударио главом о бетон.

Нападач ухапшен

Возач С. В. (36) је одмах ухапшен, а полиција је саопштила да је прво ударио на пјешачком прелазу ретровизором М. С. (78), а потом изашао из возила и физички га напао.

Старац је превезен у Ургентни центар у Београду, док је против возача одмах поднијета кривична пријава због насилничког понашања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана