Ове седмице резултати истраге о несрећи у руднику “Соко"

Срна
Ове седмице резултати истраге о несрећи у руднику “Соко"

БЕОГРАД - Прелиминарни резултати истраге несреће у руднику мрког угља “Соко”, у којој је погинуло осам рудара, очекују се у току ове седмице и јавност ће о њима бити детаљно упозната, изјавио је данас помоћник министра рударства и енергетике Србије Дејан Милијановић.

Он је рекао да на истрази раде све надлежне институције, рударска инспекција, полиција и тужилаштво, а експлоатација се неће наставити док се не заврши истрага и стручне службе не донесу одлуку о томе.

“Рудник жСокож има најсавременију опрему за детектовање процента метана, али у тренутку несреће било је 96 процента овог гаса у рудничкој просторији. Тако велика концентрација заузела је комплетну запремину просторије и није остављена могућност рударима да реагују”, рекао је Милијановић за телевизију Инсајдер.

У Алексинцу је данас одржана комеморација поводом смрти осморице рудара, који су се у петак, 1. априла, у руднику “Соко” угушили од пробоја метана, послије урушавња окна, а када је повријеђен 21 рудар.

Уз рударску химну “Нек рударе увек прати слава” Алексинац се опростио од погинулих рудара, од којих је најстарији имао је 59, најмлађи 31 годину.

Погинули рудари сахрањени су јуче на локалним гробљима.

НЈихове повређене колеге налазе се на кућном опоравку, осим двојице која су још увијек на одељењу за токсигологију Клинике у Нишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана