„Отворени Балкан“- аутономна идеја балканских лидера

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас у Охриду да иза идеје о формирању "Отвореног Балкана" стоје искључиво он, некадашњи премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев и премијер Албаније Еди Рама и да нико други није учествовао у припреми и спровођењу те идеје.

Вучић је рекао да иза идеје о регионалној иницијативи стоје лидери који знају да је будућност људи на овим просторима у међусобној сарадњи.

"То је идеја људи који знају да ће албански фармери и сељаци бити задовољни ако своје краставце и парадајз извезу у Србију, као и да ми нешто извеземо њима, а да притом не размишљамо како ћемо да напакостимо једни другима. Идеја је наша и она значи да `Отворени Балкан` припада балканским народима", рекао је Вучић на конференцији за новинаре на завршетку дводневног регионалног самита у Охриду.

Рама је указао да долази вријеме када ће зрно жита бити "тешко" као цијела врећа жита, а један киловат струје као један мегават, због чега је потребна још већа сарадња у региону, тако да ће "Отворени Балкан" све више припадати свим грађанима региона како вријеме буде пролазило.

Он је најавио да ће Србија, Албанија и Сјеверна Македонија формирати заједничку радну групу за кризу, која ће креирати конкретна рјешења, јер ће криза због сукоба у Украјини и поремећаја на тржиштима хране и енергената бити још дубља у читавом свијету.

"Желимо да успоставимо најбољи могући дијалог, а ја желим да нас буде шест у `Отвореном Балкану`. Свако ко се супротстави овој иницијативи осуђен је на неуспјех, а ко се суздржава губи драгоцјено вријеме", указао је Рама.

Премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски навео је да је договорена сарадња три земље кроз повезивање система за електронску наплату путарине, што значи да ће грађани Србије са таговима за путарину моћи да прођу рампе без стајања и у Сјеверној Македонији, чиме ће се смањити гужве на наплатним рампама и олакшати живот грађанима.

"Грађани ће ускоро осјетити корист од потписаних споразума, а имамо директну и јаку подршку САД и ЕУ. Ако се разумијемо, не знам зашто не бисмо успјели. Нека читав западни Балкан постане `Отворени Балкан`", нагласио је Ковачевски.

Црногорски премијер Дритан Абазовић, који је самиту у Охриду присуствовао као посматрач, оцијенио је да је иницијатива "Отворени Балкан" дефинитивно ново лице" западног Балкана и апеловао да на сљедећем окупљању буде шест, а не пет лидера.

"Грађани очекују да будемо сви заједно, ова слика шаље посебну поруку да дискутујемо на демократски и пристојан начин, а Црна Гора је спремна за сарадњу. Наша рука је пружена и надам се да ћемо се у оваквим приликама увијек обраћати грађанима", рекао је Абазовић.

Уочи завршне конференције за новинаре, на којој је говорио и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, Вучић, Рама и Ковачевски потписали су четири нова споразума - о међусобном признавању диплома и научних звања, о сарадњи у области туризма, области културе и меморандум о сарадњи пореских управа у сузбијању утаје пореза.

Меморандуме о разумијевању у областима културне сарадње, туризма и наплате пореза парафирали су ресорни министри три земље и директори пореских управа Србије, Сјеверне Македоније и Албаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана