Отворена изложба о руској емиграцији у Београду

Срна
Foto: танјуг

БЕОГРАД- Замјеник градоначелника Београда Горан Весић отворио је данас у Руском дому изложбу "Руска емиграција у Београду од 1920. до 1950", у реализацији Историјског архива Београда.


Весић је истакао да су "Бели Руси" дали велики допринос развоју Београда и Србије између два свјетска рата, саопштио је Градски секретаријат за информисање.

Весић је подсјетио да је у Србију послије Првог свјетског рата дошло око 40.000 "Белих Руса" и да се највећи број њих населио у Београду, гдје је мјесто на Универзитету нашло 28 руских професора, а њих 12 је понијело титулу академика.  

Према његовим ријечима, развоју српске пријестонице значајно су допринијеле руске архитекте, као и инжењери, јер је њих 1.200 стигло у Србију у периоду када је у Краљевини Југославији било свега 500 њихових колега.

"Како је Београд у одређеним периодима био византијски, римски, турски, аустријски и наравно српски, у том добу је постао и руски град", оцијенио је Весић.

Директор Историјског архива Београда Драган Глишић истакао је да су професор Алексеј Тимофејев, доктор Милан Живановић и Слободан Мандић дуго и темељно припремали изложбу, која ће бити представљена и у Бањалуци, Вршцу и у Дому "Александар Солжењицин" у Москви.  

Директор Руског центра за науку и културу – Руски дом Јевгениј Баранов захвалио је градској власти на разумијевању да се присуство Руса у Београду презентује на адекватан начин.

Изложба траје до 16. фебруара, а посјетиоци ће моћи да је погледају свим радним данима од 10.00 до 20.00 часова и суботом у периоду од 10.00 до 14.00 часова. /крај/гђ/да

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана