Отворена Француска недјеља-свјетла Париза на улицама Београда

Tанјуг
Foto: танјуг

БЕОГРАД- Француска недјеља, која има за циљ промоцију историјских, културних и пословних веза између Француске и Србије, отворена је синоћ девету годину заредом у Београду, а под слоганом „Светла Париза на београдским улицама“ трајаће до 24. новембра.

Почетак Француске недјеље везује се за популарни обичај у Француској - дочек младог француског вина Нови Божоле, које су званице Француско-српске привредне коморе, која тај догађај организује у Србији, синоћ дегустирале на свечаном отварању у Београду.

Велики број званица поздравили су нови амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар и предсједник Француско-српске привредне коморе Драган Стокић, који је истакао да је значај овогодишње Француске недјеље још већи јер се одвија уживо након једногодишње паузе због пандемије вируса корона.

Стокић је истакао да је циљ Француско-српске привредне коморе да односи двије земље буду још јачи и динамичнији.

„Следеће године акценат ћемо ставити на активности из домена одрживог развоја с циљем да подржимо трансформацију српске привреде, помогнемо јој да постане ефикаснија и конкурентнија у коришћењу ресурса, али и да се олакша њено усклађивање са европским Греен Деал-ом“, казао је Стокић.

Представљајући програм овогодишње Француске недјеље, Стокић је навео да ће бити организован низ културних, едукативних и пословних догађаја за све љубитеље француске културе и за више информација упутио је све заинтересоване на сајт „.францусканедеља.рс“.

Амбасадор Кошар, коме је ово био први сусрет са српским привредницима, казао је да су пословне заједнице мотор француско - српских односа.

Према његовим ријечима, односи двије земље су додатно ојачани након пријатељске посјете француског предсједника Емануела Макрона Србији.

„Наша економска сарадња остаје приоритет, а њена најбоља илустрација су бројни велики инфраструктурни пројекти на којима учествују француска предузећа“, казао је Кошар.

Нови Божоле је младо француско вино које се конзумира одмах након ферментисања, а широм Француске се трећег четвртка у новембру дочекује у ресторанима, кафићима, уз музику и фестивалску атмосферу.

За званице Коморе, осим дегустације Новог Божолеа, синоћ је у Београду органоизована и дегустација француских сирева и деликатеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана