Отворен сајам вина "Беовајн", наступа и 10 излагача из Српске

Срна
Foto: принтскрин

БЕОГРАД- У Београду је данас отворен дводневни Међународни сајам вина "Беовајн“, на којем наступају винари из земаља региона и Италије, а своју понуду представља и 10 излагача из Републике Српске.

Винари и произвођачи ракије из Српске свој асортиман изложили су на заједничком штанду у Хали три Београдског сајма, гдје су се окупили Подруми "Вукоје", Подруми манастира Тврдош, Вински подрум "Анђелић", Винарија "Јунгић", Винарија "Бањац", Вински подрум "Аћимовић", Подрум вина "Берак", Винарија "Пајић", Вински подрум "Секуловић" и Дестилерија "Епоха".

Винари и власници дестилерија из Српске седму годину учествују на овој манифестацији у организацији Представништва Републике Српске у Србији.

На овогодишњој манифестацији, која се одржава у оквиру 43. Међународног сајма туризма, излажу послије једногодишње паузе, изазване пандемијом вируса корона, због које је прошлогодишњи сајам био отказан.

Власник Винског подрума "Анђелић" Драган Анђелић, који годинама излаже на сајмовима, сматра да произвођачи који држе до себе треба да се појављују на оваквим манифестацијама, како би стално обнављали контакте, јер је то дио винске културе.

"Корисно је да се винари удружују ради сарадње, јер границе представљају велики проблем, па тако из Херцеговине долазе прескупа вина у Србију, што је основна препрека за винарску индустрију", указао је Анђелић.

С друге стране, како је рекао, пласман вина унутар БиХ који се обавља брзом поштом иде изванредно, што би се, према његовој оцјени, дешавало и у региону када би сви приступили иницијатавама попут "Отвореног Балкана".

Његова винарија добар дио производа продаје у Требињу и у БиХ, као и у Црној Гори и Хрватској, а извози и у Србију и Њемачку и годишње на тржиште пласира 150.000 литара вина.

Власник дестилерије "Епоха" из Лопара Бојан Џувелековић, који на "Беовајну" наступа други пут, каже да су сајмови овог типа значајни за његову дестилерију, зато што може да оствари директан контакт са потрошачима.

"То је за произвођаче ракије веома важно, јер наша роба мора да се проба. Потрошачи на основу пробе могу да упореде наш производ са ракијама других произвођача и увиде специфичности наше ракије и мајевичког поднебља са којег стиже. На тај начин им се пружа могућност да знају шта купују", објаснио је Џувелековић.

Сајам "Беовајн", који је отворен за посјетиоце од 10.00 до 19.00 часова, завршава се сутра увече.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана