Отворен Руски балкански центар у Београду

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- У Београду је данас отворен Руски балкански центар који за циљ има научно истраживање и анализу савремених политичких, економских, друштвених, културних, вјерских и других процеса у Србији и земљама региона.

Предсједник Управног одбора новоотвореног Центра, посланик Државне думе Руске Федерације и предсједник Института за дијаспору и интеграције Константин Затуљин, честитао је на отварање Центра и прочитао поруку потпредсједника Владе Русије Јурија Борисова.

У тој поруци истакнуто је да, без обзира на посљедице пандемије корона вируса и кризу у свјетској привреди, сарадња Русије и Србије наставља да се развија успјешно и динамично у свим правцима.

Борисов је навео и да ће формирање заједничке невладине организације допринијети даљем јачању трговинско-економске и културно-хуманитарне сарадње, као и покретању нових интересантних пројеката и иницијатива.

Поводом отварања Центра организована је и конференција "Прошлост, садашњост и будућност руско-српских односа".

Затуљин је указао да Русија и Србија немају заједничку границу, да народи двије земље никада нису живјели у једној држави, али да их вијековима повезује иста вјера, слични погледи на свијет и "узајамна, понекад мистична љубав".

У том смислу, подсјетио је и на дешавања током НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године и улоге Русије у томе.

"То што Русија није помогла Југославији може се објаснити, али се не може оправдати", рекао је Затуљин, изразивши жаљење што је Русија тада била толико слаба да није могла да помогне.

Нагласио је да би "данашња Русија тешко дозволила бомбардовање Југославије", али и да "више нема право на слабост".

Отварању Центра присуствовао је и предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, који је истакао да је Србија све ове године имала принципијелну подршку Русије без које не смије ни да помисли гдје би наша земља била.

"Русија као глобална сила на делу показује тежњу да се не допусти кршење међународног права", истакао је Дачић.

Говорећи о односима Србије и Русије, Дачић је казао да су они на највишој тачки у њиховој богатој историји и додао да су изграђене јаке везе на много нивоа.

Дачић је истакао да Србија, која је и сама дуго била изложена санкцијама, не прихвата политику једностраних одлука и притисака и да се није и никада неће придружити санкцијама против Русије.

"Не намеравамо да се придружимо снакцијама Русији не само зато што бисмо погазили наше пријатељство и што смо и сами били жртве санкција и притисака, него и због тога што би то нанело штету нашим интересима. Чврсти смо у томе", рекао је Дачић, Додао је да Србија жели и чланство у ЕУ, али да на том путу не жели да се одрекене пријатељства и одличних односа са Русијом.

Према његовим ријечима, питање је да ли би Србија била тако успешна у борби против ковида да од самог почетка није имала у томе подршку Русије.

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко прочитао је поруку шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, који је подсетио да се односи две земље развијају узлазном линијом и указао на значај друштвене дипломатије у јачању пријатељства и сарадње два народа и двије државе.

Лавров је у писму изразио очекивање да ће центар дати свој допринос томе, а Боцан-Харченко је поручио да ће се и сам трудити да помогне раду Центра, чије отварање сматра значајним кораком на путу развоја дијалога, друштвене дипломатије и целокупних односа Русије и Србије.

 "Наши односи су на највећем успону, али уз то постоје и искушења и због тога су отварање Центра и овај скуп веома актуелни. У својој пракси и свакодневним активностима осећамо мањак додатног интелектуалног доприноса који би био резултат отвореног научног дијалога међу људима који знају Србију и Балкан и воле Србију и Балкан", рекао је Боцан - Харченко.

Директор Руског балканског центра у Београду Славенко Терзић казао је да ће Центар бити мјесто окупљања руских и српских, односно балканских и других европских и изваневропских средина те да ће настојати да му мисија буде дубље руско познавање и разумевање Балкана, али и боље познавање и разумевање Русије, њене цивилизације и савремених тежњи.

"Свака историјска епоха има свој сопштвени смисао и значење. Ми се налазимо управо на почетку једне нове историјске епохе препуне различитих изазова", казао је Терзић.

Центар ће настојати да научну заједницу и ширу јавност Србије и Балкана упознаје са основним обиљежјима развитка Руске Федерације и руског друштва, достигнућима руске научне и друштвене мисли и гледиштима руске експертске заједнице и државних органа о актуелним питањима Балкана, Европе и свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана