Откуп празних сеоских кућа - патриотски задатак

Срна
Откуп празних сеоских кућа - патриотски задатак

БЕОГРАД - Министар за бригу о селу у Влади Србије Милан Кркобабић и Његово преосвештенство епископ источноамерички Иринеј закључили су током сусрета у Београду да је откуп празних кућа по селима у Србији патриотски задатак, саопштило је ово министарство.

Након сусрета са владиком источноамеричким у Палати Србија, Кркобабић је рекао да очекује да Срби из расијања пруже пуну подршку и да учествују у оваквим програмима, те апеловао на дијаспору да помогне око откупа празних кућа, како би се у њима настанили, прије свега, млади пољопривредници.

"Ово је апел појединцима у расејању, али и одговорним компанијама и корпорацијама из Америке да учествују у програмима који имају за циљ да из корена промене слику села Србије", изјавио је Кркобабић.

 Кркобабић је, говорећи о програму куповине празних кућа, рекао да је он намијењен првенствено младим пољопривредницима и младим брачним паровима до 45 година који живе у заједничким домаћинствима на селу, као и да ће се ускоро наћи пред Владом Србије.

 "Први корак је да очувамо и вратимо живот у напуштене куће у Србији. Брига о селима Србије је заједнички задатак, на шта нас подсјећају наши корени и наш национални идентитет", рекао је Кркобабић.

Он је захвалио епископу Иринеју за подршку концепту којим ово министарство настоји да успори или заустави одлазак људи из села у градове, а и даље - њихов одлазак ван земље.

Владика Иринеј је подсјетио да су Срби у Америци спремни да помогну опстанак села Србије.

"Већина тамошњих људи зна добро где су им корени. Сматрам да је повратак селу од изузетног значаја јер село представља, као и град, будућност Србије, а та права равнотежа нам је, као и у свему, потребна. Производ који људи на својим њивама произведу представља понос Србије и треба да буде познат широм света", рекао је владика.

 Састанку су присуствовали предсједник Академијског одбора за село академик Драган Шкорић и предсједник Српске лиге Александар Ђурђев. Према подацима Академијског одбора за село, у Србији је око 150.000 кућа празно, а за око 50.000 се не зна власник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана