Откривена велика крипто превара у Београду: Украдено 300 милиона евра, ево како су људи опљачкани

Курир
Откривена велика крипто превара у Београду: Украдено 300 милиона евра, ево како су људи опљачкани

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је у заједничкој акцији Вишег јавног тужилаштва, Посебног одељења за борбу против високотехнолошког криминала и Службе за борбу против високотехнолошког криминала Управе за технику, са истражним органима Савезне Републике Њемачке и Кипра, јуче, 23. октобра, разбијен међународни ланац Интернет превара путем, тзв. кол центара, који позивају на инвестирање у крипто валуте.

- У заједничкој акцији Вишег јавног тужилаштва, Посебног одељења за борбу против високотехнолошког криминала и Службе за борбу високотехнолошког криминала Управе за технику са истражним органима СР Немачке и Кипра, 23.10.2024. године, разбијен је међународни ланац Интернет превара путем такозваних кол центара који позивају на инвестирање у крипто валуте. Том приликом је у Београду пронађен нелегални кол центар у коме је затечено више десетина запослених, за које су у току провере да ли су учествовали у преварним радњама - навео је Дачић. 

Према наводима у званичном саопштењу Европола, за сада је идентификовано око 120 жртава које су изгубиле око 12 милиона евра. Међутим, даље процене немачких истражитеља показују да је много више жртава широм света, а да је превара износила најмање 300 милиона евра. Као резултат ове истраге, идентификован је већи број осумњичених, укључујући и главног починиоца са Кипра, који је сада ухапшен.

- Савезно тужилаштво и полиција Немачке су, након акције, изразили захвалност Служби за борбу против високотехнолошког криминала и подручним полицијским управама Дирекције полиције, као и Посебном одељењу тужилаштва за борбу против високотехнолошког криминала, на учешћу у наведеној акцији јер су приликом претресања пронађени материјални докази за вођење кривичног поступка и даље процесуирање осумњичених лица од стране немачких истражних органа - изјавио је министар Дачић, преноси Курир.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана