Откривена 64 леша заштићених дивљих птица код Сутјеске

Taњуг
Foto: Агенције

НОВИ САД - Чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије пронашли су 64 леша дивљих птица код рибњака Сутјеска. Како се наводи у саопштењу тог друштва, пронађено је 34 леша строго заштићеног мишара, 21 леш строго заштићене велике бијеле чапље, седам лешева ловостајем заштићене сиве чапље и два леша великог вранца.

"Према траговима људског кретања, остацима муниције као што су патрони за сачмарице и повриједама које су видљиве на птицама основано сумњамо да су убијене", каже Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Он је додао да се на подручју на којем су пронађени лешеви птица налази и гнездо белорепана, мишара, као и пар црних жуна.

У Друштву за заштиту и проучавање птица Србије наводе и да се на супротној обали Тамиша налазило ноћилиште великих вранаца који су вјероватно посјећивали и оближње рибњаке, па је то могао да буде разлог за одмазду над птицама.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије захтева хитну реакцију покрајинске инспекције за заштиту животне средине, полиције и тужилаштва који треба да изврше преглед терена, сакупе лешеве и остатке лешева птица и доставе их надлежној ветеринарској институцији ради утврђивања узрока угинућа. "Убијањем овако великог броја птица начињена је огромна еколошка штета биодиверзитету Србије и целог региона.

Птице које су код Сутјеске усмрћене током зимских мјесеци биле су на зимовању у Србији, а могле су да дођу из разних европских држава", стоји у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана