Откривен споменик српском хероју из сукоба на Косову и Метохији

Танјуг
Foto: Танјуг

КРУШЕВАЦ- Споменик потпуковнику Вељку Раденовићу - Ђенералу, хероју из сукоба на Косову и Метохији 1999. године, открили су данас у Крушевцу предсједник Србије Александар Вучић и Раденовићев син Вукашин.

Свечаној церемонији на Багдали, присиствују бројни грађани који су развили српску тробојку дугачку 130 метара, а пре откривања споменика минутом ћутања одата је пошта овом хероју. ПредсЈедник Вучић постхумно је ове године одликовао Раденовића, предводника Посебних јединица полиције из Призрена, једног од највећих јунака српске полиције у сукобима на Косову и Метохији.

Он и његова јунаштва у борби за Ораховац и околна села, која су били у опсади током које је киднаповано више од 100 неалбанских цивила опевана су у песми "Ђенерале, Ђенерале". Био је рањен у Вуковару, а на Косову и Метохији му је снајпер погодио капу. Споменик се налази поред новог кружног тока на Багдали, висок је око три метра, а његов аутор је Томо Коматина. Вељко Раденовић представљен је у униформи, а пред њега као симбол отпора налази се вук.

Откривању споменика Раденовићу, који је преминуо 2012.године, присуствују и чланови његове породице, министри Александар Вулин, Никола Селаковић, Дарија Кисић Тепавчевић, директор БИА Братислав Гашић. Након откривања споменика, Вучић је ће положити венац на споменик погинулим борцима 125. моторизоване бригаде, који се налази у Паруновцу. За вријеме сукоба на Косову и Метохији и НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, 125. моторизована бригада била је у саставу Приштинског корпуса, а током сукоба погинуло је 94 њених припадника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана