Откривен споменик патријарху Арсенију Чарнојевићу у Руском селу код Кикинде

Срна
Откривен споменик патријарху Арсенију Чарнојевићу у Руском селу код Кикинде

БЕОГРАД/КИКИНДА - Споменик Арсенију Трећем Чарнојевићу - пећком патријарху и вођи велике сеобе Срба откривен је и освештан данас у Руском Селу код Кикинде.

Догађају је присуствовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, који је рекао да је Арсеније Трећи Чарнојевић велики син српског народа, човјек који је повео српски народ крајем 17. вијека када се нашао у чељустима великих сила и борби великих царстава, када га је задесила велика невоља.


Селаковић је навео да је српски народ, којег је повео патријарх Арсеније свој нови дом, између осталог, нашао и на сјеверу Баната у околини Кикинде, у Руском Селу.

Он је рекао да је Руско Село једно од села која су колонизована послије Балканских и Првог свјетског рата и у којима су српски ратни добровољци са простора сјеверне Далмације, Лике, Херцеговине, Босанске крајине, Кордуна и других, дошли на сјевер Баната, преноси Тањуг.

Селаковић је рекао да је из те страшне историјске епохе, у којој је патријарх Асреније био један од најугледнијих и највећих српских личности, научена лекција да је у тешким временима задатак и једини циљ да Срби чувају слободу, Србију и њену независност.

"Најважнија ствар је да чувамо наш народ. Ако државу чине територија, народ и институције, односно закони, можете да замислите државу и без прописа у једном тренутку, можете и без институција и територија, али не можете државу да замислите без народа. Данас се боримо за Србију, као и за очување српског народа на Косову и Метохији", истакао је Селаковић.

Освештању и откривању споменика присуствовали су и Његово преосвештенство епископ банатски Никанор, као и градоначелник Кикинде Никола Лукач.

Прије откривања споменика служена је света архијерејска литургија у Храму Успенија Пресвете Богорице, а потом је у порти храма свечано отривен споменик.

Споменик Арсенију Трећем Чарнојевићу, који је био и митрополит и патријарх Срба у Аустрији, дјело је мјештанина из Руског Села Душана Веловића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана