Откривен споменик на мјесту "Нишког инцидента"

Срна
Откривен споменик на мјесту "Нишког инцидента"

НИШ - У Нишу је данас, поводом 77 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату, свечано откривен споменик на мјесту "Нишког инцидента", напада америчке авијације на 6. гардијски стрељачки корпус Црвене армије 7. новембра 1944. године.

Споменик је подигнут на иницијативу Руског центра за науку и културу "Руски дом" у Београду и Амбасаде Руске Федерације у Србији, а уз подршку града Ниша и Друштва српско-руског пријатељства и руских сународника "Наисус".

Откривању су присуствовали руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко и министар одбране Србије Александар Вулин.

Конвој совјетских трупа који се кретао између градова Ниша и Алексинца изненада је напала група америчких ловаца П-38 "лајтнинг", 7. новембра 1944. године, на дан Октобарске револуције.

Совјетска противваздухопловна артиљерија је отворила ватру на америчке летјелице, покривајући оближњи аеродром, након чега је дио "лајтнинга" појурио у напад на аеродром.

Са аеродрома су полетели совјетски ловци да би пресрели нападаче, па је на небу избила ваздушна битка у којој је било губитака на обје стране.

Званично објашњење америчке стране било је да је у питању грешка, односно "пријатељска ватра", то јест да су авиони који су кренули у напад на Нијемце у околини Новог Пазара, помијешали тај град и Ниш.

Међутим, такву верзију доводи у питање чињеница да су Американци добро познавали Ниш и околину, јер су тај град бомбардовали 16 пута од 20. октобра 1943. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана