Откривен споменик Краљу Петру Првом у Кикинди

Срна
Откривен споменик Краљу Петру Првом у Кикинди

БЕОГРАД - У Кикинди је данас откривен споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу Ослободиоцу, уочи стогодишњице од његове смрти.

Овој свечаности на централном градском тргу су присуствовали принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, као и локални градски званичници, чланови Удружења Краљевина Србија и бројни грађани.

Споменик је дјело познате српске скулпторке Дринке Радовановић, саопштено је из Канцеларије Карађорђевића.

У свом обраћању присутнима, принц Александар је рекао да му је велика част и задовољство што је данас на откривању споменика свом прадједи, краљу Петру Првом.

“Посвећеност и оданост које је показао према својој земљи и народу допринеле су да заслужно понесе надимак чика Пера и буде један највише вољених владара Србије икад”, рекао је принц Александар.

Он је захвалио градоначелнику и представницима града Кикинде за организацију свечаности, посебно Градском одбору Кикинда – Удружења Краљевина Србија, који су, из сопствених средстава и захваљујући донаторима, финансирали изградњу споменика, у вриједности од чак милион динара /око 8.500 евра/.

Краљ Петар Први Карађорђевић рођен је 11. јула 1844. године у Београду. Био је посљедњи краљ Србије /1903-1918/ и први краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца /1918-1921/.

Због заслуга у Балканским ратовима и Првом свјетском рату, Народна скупштина Краљевине Србије једногласно је усвојила резолуцију да се титули Краља Петра Првог дода надимак “Ослободилац”.

Умро је 16. августа 1921. у Београду, а сахрањен је у својој задужбини на Опленцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана