Откриће међународног тима астронома из САД-а и Србије: "Суперпутеви" скраћују космичка путовања

Срна
Foto: Screenshot/Youtube

ЛОНДОН- Међународни тим астронома из САД и Србије открио је необичну мрежу "суперпутева" који би значајно могли да убрзају путовање кроз свемир, наводи часопис "Сајенс адвенсис" (Science Advances).

Откривене руте омогућавају астероидима и кометима да пређу удаљености, попут оне између Нептуна и Јупитера за мање од 10 година, те да пређу 100 астрономских јединица за мање од једног вијека.

Удаљеност између Јупитера и Нептуна износи 25 астрономских јединица.

Једна астрономска јединица представља просјечну удаљеност Земље од Сунца и износи 149.597.871 километар.

Научници тврде да се та мрежа може користити за слање свемирских летјелица до забачених дијелова Сунчевог система релативно брзо, те да се може користити за надзирање и боље разумијевање небеских тијела која могу ударити у Земљу.

Овај тим научника посматрао је динамичке структуре тих путева, који формирају повезану серију лукова у нечему што се назива "свемирским раскршћима", која се протежу од појаса астероида између Марса и Јупитера све до Урана и даље.

Тај новооткривени свемирски феномен дјелује неколико деценија, насупрот стотинама хиљада или милионима година, колико обично трају динамички процеси у Сунчевом систему.

Астрономи наводе да су најупадљивији "суперпутеви" повезани са Јупитером и његовим снажним гравитационим силама.

Научници су до открића ових "суперпутева" дошли прикупљањем нумеричких података о милионима орбита у Сунчевом систему, те нумеричком обрадом тих орбита и проучавањем начина на које се оне уклапају у већ позната свемирска раскршћа.

Тим америчко-српских астронома, ипак, наглашава да њихове резултате треба још додатно проучити да би се утврдило како се "суперпутеви" могу искористити за свемирске летјелице и како се та "раскршћа" понашају у близини Земље, пренесено је у тексту "Лукови хаоса у Сунчевом систему", који објављује "Сајенс адвенсис".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана