Отказане шетње Бесмртног пука, Дан побједе ће бити обиљежен на пригодан начин

Г.С.
Отказане шетње Бесмртног пука, Дан побједе ће бити обиљежен на пригодан начин

БЕОГРАД - Дан побједе над фашизмом, 9. мај, ове године ће због трагедија које су задесиле Србију бити обиљежен достојанствено, али без шетње “Бесмртног пука”, рекао је Срни координатор “Бесмртног пука Србије” Драган Мишић.

Мишић је рекао да је договорено обиљежавање у Новом Саду и у Београду, али да не буде шетње због трагедија које су се прошле седмице догодиле у Београду и Младеновцу у којима убијено 17 особа, највише дјеце.

“Положићемо венце, осврнућемо се на јачање нацизма у Украјини, указати које су традиционалне вредности којима треба да се водимо”, рекао је Мишић, који је у организацији манифестације у Суботици.

Он је указао да је евидентно да од Запада ништа добро не долази, да се стално добијају неки нови параметри о животу дјеце, о начину понашања породице, те истакао да се треба вратити поштовању традиције.

“Наши дедови, очеви борили су се у Првом светском рату, у Другом светском рату. Бомбардовао нас је НАТО. На крају се испоставило да смо све време били у праву када смо говорили да се боримо против фашизма”, рекао је Мишић.

Он сматра да породица у изворном облику мора бити очувана, да је чине родитељи и дјеца и да постоји узајамно поштовање.

“Бесмртни пук” је међународни, цивилно-патриотски покрет за очување личног сјећања на генерације из Другог Свјетског рата. Основан је у Русији 4. фебруара 2014. године, а први пут је марш организован 2012. у руском граду Томску.

Учесници марша на Дан побједе шетају улицама градова са фотографијама њихових рођака - ветерана војске и морнарице, партизана, бораца отпора, заробљеника концентрационих логора.

Београд и Србија су се први пут прикључили овој манифестацији 2016. године. Организатори су раније најавили да ће се ове године због безбједносних разлога манифестација одржати у другачијем формату.

Београд, Ниш, Нови Сад, Суботица и остали градови Србије већ су били објавили протокол манифестације, али су због убистава у школи “Владислав Рибникар” и у Младеновцу углавном сведене на полагање вијенаца, паљење свијећа, пригодне изложбе и промоције филмова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана